Europa Cup I Champions League; Portugezen stunten tegen Werder

ROTTERDAM, 31 MAART. Vier Zuideuropese voetbalclubs gaan onderling uitmaken welke zich de sterkste van Europa mag noemen. AC Milan, Barcelona, FC Porto en Monaco zijn na de vijfde ronde in de Champions League zeker van een plaats in de halve finale. De onderlinge duels Porto-Milan en Monaco-Barcelona moeten over twee weken uitmaken welke clubs in de halve finale een thuisduel mogen spelen.

De grootste verrassing viel in groep B, waar Porto met 5-0 won bij Werder Bremen. De Duitsers vielen wanhopig aan, maar stonden bij rust al met 2-0 achter door goals van Filipe en Kostadinov. Wat Werder eind vorig jaar nog wel lukte tegen Anderlecht, toen een 3-0 achterstand werd omgezet in een 5-3 overwinning, was tegen Porto niet mogelijk. In de tweede helft zorgden Secretario, Domingos en Timofte (penalty) voor een Duitse deceptie. bpPorto, de ploeg van trainer Bobby Robson, is van oudsher een gevaarlijke counterploeg die bovendien weinig kansen weggeeft. De verdedigers Couto, Pinto en Jorge zijn mannetjesputters, die je niet hoeft uit te leggen hoe een aanvaller in bedwang gehouden moet worden. Feyenoord weet er alles van, sinds het vorig najaar door Porto werd uitgeschakeld in de tweede ronde. Voorin hebben de Portugezen een kostbare spits. Kostadinov is snel, behendig en doelgericht. De Bulgaarse international, die door een late goal in het Parc des Princes Frankrijk uitschakelde voor het wereldkampioenschap, kreeg gisteren een gele kaart waardoor hij over twee weken de laatste groepswedstrijd moet missen.

Porto krijgt dan AC Milan op bezoek. De Italianen hebben aan een gelijkspel genoeg om zeker te zijn van een thuiswedstrijd in de halve finale. Een resultaat waar Milan waarschijnlijk wel raad mee weet. De ploeg staat dit seizoen bekend om de strakke discipline. Zoals gisteren tegen Anderlecht. De Belgen schoten door de grote uitslag in Bremen weinig op met het verdienstelijke 0-0 gelijkspel in San Siro. Anderlecht kan weliswaar Porto in doelsaldo nog voorbijstreven, maar de UEFA- regels van de Champions League leren dat het onderlinge resultaat de doorslag geeft. Porto verloor in Brussel met 1-0, maar won in eigen stadion met 2-0 van Anderlecht. Nilis en de Nederlander Bosman kregen een paar kleine kansen tegen Milan, maar faalden oog in oog met doelman . Aan de andere kant had Anderlecht geluk dat een vrije trap van Albertini op de paal belandde. Ook Simone en Massaro kregen goede mogelijkheden. Zij vonden de uitblinkende Belgische keeper De Wilde op hun weg.

Bij Milan stond Brian Laudrup eindelijk weer binnen de lijnen. De Deense huurling speelde een goede eerste helft maar bleef na de rust in de kleedkamer wegens buikklachten. Hij maakte plaats voor Simone. De Roemeen Raducioiu, die evenals Laudrup en Papin nauwelijks aan spelen toekomt, mocht gisteren de volle negentig minuten meedoen. Milan miste het raffinement van de geblesseerde Savicevic.

In groep A won Barcelona souverein van het zwakke Galatasaray, 3-0. Amor, na een schitterende steekpass van Beguiristain, en Eusebio maakten de veldgoals. Koeman verzilverde een penalty die Michael Laudrup handig had uitgelokt. Trainer Cruijff had ditmaal Stoitsjkov als vierde buitenlander op de tribune plaats laten nemen. De Bulgaar keek breedlachend toe hoe zijn club, die ook zonder aanvoerder Bakero en spelverdeler Guardiola in actie kwam, de overwinning veilig stelde. Maar Barcelona speelde niet echt sprankelend. Romario kwam niet in zijn spel. Alleen het passje van Beguiristain, waaruit Amor kon scoren, viel op door genialiteit.

Barcelona moet over veertien dagen op bezoek bij Monaco, dat in Moskou met 0-0 gelijkspeelde tegen Spartak. In de natte Russische sneeuw schoot de Duitser Klinsmann tegen de onderkant van de lat. Monaco liet de overwinning liggen, maar heeft nog steeds genoeg aan een thuiszege op Barcelona om groepswinnaar te worden en zich te verzekeren van thuisvoordeel in de halve finale. Milan en Barcelona zijn favoriet. Porto is ook in een eventuele uitwedstrijd een gevaarlijke outsider. Monaco, de invaller voor het geschorste Olympique Marseille, is de underdog van de vier Zuideuropese topteams.