Effectenbeurs reageert gematigd op val Wall Street

AMSTERDAM, 31 MAART. De Amsterdamse aandelenmarkt trok zich vanmorgen niet veel aan van de sterke daling van de Dow-Jones index op Wall Street met bijna 2 procent.

AMSTERDAM De Amsterdam EOE-Index zakte wel met 5,57 punten tot 399,14, maar volgens handelaren kwam dat vooral door de optiebeurs die 's morgens op de beursvloer verscheen om stukken te verhandelen. De omzetten op de vloer waren minimaal. “In de middag verwachten we weer wat herstel”, aldus een optimistische handelaar. Wel gaf hij toe met “argusogen naar de koersvorming in de VS te kijken”.

De sterke daling van de AEX-index met ruim 5 punten, waardoor de gezaghebbende graadmeter weer onder de psychologisch belangrijke grens van 400 punten zakte, schokte de handelaren niet. Weliswaar was er sprake van een langzame krach, maar niemand, zelfs de particulieren niet, raakte in paniek. Op de vloer leeft nog steeds de gedachte dat er sprake is van een tijdelijke rentehobbel. “Eind dit jaar staat de lange rente weer op 5,25 procent”, zo orakelde een handelaar. Nu schommelt de rente rond de 6 procent.

De hoofdfondsen waren, op een enkeling na, allemaal lager. Stork moest het sterkst dalen tot 45,10 gulden, een verlies van 1,60 gulden. Enkele weken geleden maakte het machinebouwconcern uit Naarden nog een positieve winstverwachting bekend. Transporteur Nedlloyd leverde 1,50 gulden in op 61,80 gulden.

Voedingsmiddelengigant CSM was de uitzondering op het linker koersenbord. De Brinta- en Honigverkoper ging bescheiden omhoog op 66,50 gulden, een plus van drie dubbeltjes.

Bandenfabrikant Pirelli, die met een miljoenenemissie op de markt wil komen ondanks een zeer hoog verlies in 1993, moest opnieuw omlaag. Pirelli liet 0,40 gulden liggen op 13,90 gulden. Equity warrants zullen worden uitgegeven aan bestaande aandeelhouders - met uitzondering van geregistreerde aandeelhouders onderdeel uitmakend van de Pirelli Groep - in verhouding tot hun inschrijving op nieuwe aandelen (te weten één equity warrant voor ieder nieuw aandeel waarop ingeschreven wordt). Elke warrant geeft de houder daarvan het recht een nieuw uit te geven aandeel te kopen tegen een premie van 20-25 procent boven de uitgiftekoers van de nieuw uit te geven aandelen zoals wordt vastgesteld op 20 mei 1994. De warrants kunnen gedurende 3 jaar verhandeld en uitgeoefend worden.

NEW YORK Net als op de vijf voorgaande beursdagen heeft de effectenbeurs van New York het gisteren slecht gedaan. De Dow Jones-index van de dertig toonaangevende fondsen ging ditmaal met 72,26 punten onderuit tot 3626,76 punten, een daling van bijna 2 procent. Vanaf vorige week donderdag is de graadmeter van de Newyorkse beurs ongeveer 240 punten kwijtgeraakt, overeenkomend met ruim 6 procent.

TOKIO Op de effectenbeurs van Tokio zijn gisteren de aandelenkoersen fors gedaald. De Nikkei-index van de 225 fondsen ging met 447,99 punten (2,3 procent) onderuit tot 19.111,92 punten. Daarmee lijkt de Japanse beurs zich te laten meeslepen door de ontwikkelingen op de effectenbeurs van New York.