Drama Franse bank kost topman baan

PARIJS, 31 MAART. Jean-Yves Haberer, tot oktober vorig jaar president van de bank Crédit Lyonnais, is door de Franse regering ontslagen uit zijn huidige topfunctie bij de bank Crédit National. Hem wordt alsnog het miljardenverlies verweten dat Crédit Lyonnais de afgelopen jaren onder zijn leiding heeft geleden.

Op verzoek van Haberer gaat een officiële commissie van onderzoek na hoe de de grootste bank van Frankrijk en de grootste niet-Japanse bank ter wereld zo diep in het rood is gekomen. De drama's bij Crédit Lyonnais hebben zich opgestapeld tot een verlies waarvan de omvang wordt geschat op 25 miljard franc (ruim 8 miljard gulden). De namen van de minder kredietwaardige klanten zijn bekend: Parretti/MGM, Robert Maxwell, Olympia & York (Canary Wharf), Sint Petersburg en Bernard Tapie.

Amper vijf maanden in de hoogste functie bij een minder belangrijke bank die net als CL in handen is van de Franse staat, krijgt Haberer alsnog de schuld voor alles wat er in zijn vorige betrekking mis is gegaan. In een verdedigingsgeschrift wijst Haberer er op dat verschillende van de fantasierijke en kostbare klanten op goede voet stonden met de socialistische regeringen, die de huidige centrum-rechtse regering-Balladur vooraf gingen.

Haberer suggereert dat hij alsnog tot zondebok is gemaakt, maar dat die eerdere regeringen hem instructies hebben gegeven die zakelijk onverstandige beslissingen hebben uitgelokt. Verschillende van deze verliesmakende affaires liepen bovendien al bij zijn benoeming, door een socialistische regering, in 1988. De oud-president van CL beklaagt zich er nu over dat hij op instigatie van de regering ''in de media gelyncht'' is.

Eerder deze week kwam via het dagblad Libération een brief uit 1992 aan het licht waarin de socialistische minister van financiën Sapin de president van CL zijn bezorgdheid voor de stand van zaken bij de bank uitte. In '91 zou de toenmalige minister Bérégovoy, de latere premier, gewaarschuwd hebben voor de betrokkenheid met Parretti en MGM. Diverse betrokkenen zijn kennelijk bezig vooruitlopend op het onderzoek hun stoep schoon te vegen.

Haberer verzette zich in oktober al tegen zijn ontheffing uit de topfunctie bij Crédit Lyonnais. Toen viel hem de troostprijs bij Crédit National ten deel. Waarom de regering hem die nu afneemt is niet meegedeeld. Of de staat als aandeelhouder had vorig najaar geen goed inzicht in de boeken van CL, of men heeft zich alsnog genoodzaakt gezien een schuldige te vinden en te straffen. Regeringswoordvoerder en minister van begrotingszaken Sarkozy volstond vanmorgen met de mededeling dat de regering ernstige beheersfouten bij de bank had geconstateerd en daar de konsekwenties uit trok. “Men moet er maar aan wennen dat onder een regering-Balladur mensen aan hun verantwoordelijkheden worden gehouden.”

Kortgeleden heeft de regering Haberers opvolger bij Crédit Lyonnais, Jean Peyrelevade na weken onderhandelen een miljardeninjectie toegezegd om de bank te redden en geschikt te maken voor privatisering. Het gaat om 5 miljard franc (bijna 2 miljard gulden) ineens en het overnemen van een uiterst zwakke onroerend goed-portefeuille die de staat nog eens 5 tot 10 miljard franc gaat kosten. Na de miljardensteun voor Air France heeft de reddingsactie voor Crédit Lyonnais ook in Frankrijk tot gefronste wenkbrauwen geleid.

    • Marc Chavannes