Deutsche Bank ziet winst met bijna kwart stijgen

BONN, 31 MAART. Ondanks de economische recessie heeft Deutsche Bank, de grootste Duitse bank, haar omzet in 1993 met 15,7 procent tot 5,3 miljard mark en haar netto winst zelfs met 23 procent tot 2,2 miljard mark zien stijgen. Dit heeft Hilmar Kopper, de chef van de bank, vanmorgen bekendgemaakt. Kopper verwacht over 1994 een minstens zo goed resultaat. Het balanstotaal van zijn bank groeide vorig jaar met 11,6 procent tot 556,6 miljard mark. Aan de stroppenpot is 3,3 miljard toegevoegd, 72 procent meer dan in 1992. Dit heeft te maken met het snel gestegen aantal faillissementen en enorme tegenvallers, waaronder de bijna failliet geraakte Metallgesellschaft, het tiende industriële bedrijf in Duitsland, dat in Deutsche Bank zijn grootste aandeelhouder én kredietverlener heeft.

Aan provisie verdiende de bank 5,8 miljard, op eigen handelsactiviteiten bijna 2 miljard. De grootste winst boekte zij echter via inkomsten uit rente: 11,7 miljard (7,4 procent meer dan in '92). De goede zaken die de bank op dit gebied deed hebben volgens critici óók te maken met de trage manier waarop Duitse handelsbanken de verlagingen van rente door de Bundesbank aan hun klanten doorgaven. De centrale bank en minister Waigel (financiën) hebben dat herhaaldelijk gekritiseerd. In het algemeen wordt Duitse handelsbanken verweten dat zij conservatief opereren en minder dan Angelsaksische banken risico's willen nemen ten behoeve van industriële vernieuwing en onderzoek. Duitse achterstanden op het gebied van industriële innovatie, vergeleken met Japan en de VS, worden mede daaraan geweten.