'Derde macht' doodt Algerijnse schoolmeisjes

PARIJS/ALGIERS, 31 MAART. Twee Algerijnse schoolmeisjes zijn gisteren door onbekenden doodgeschoten terwijl ze stonden te wachten bij een bushalte buiten de hoofdstad Algiers.

De Algerijnse autoriteiten meldden dat de moord het werk was van moslim-fundamentalisten, maar Algerijnse kringen in Parijs twijfelen daaraan en wijzen leden van de Organisatie van Vrije Algerijnse Jongeren (OJAL) aan als vermoedelijke schuldigen. Volgens ooggetuigen droegen beide meisjes, 18 en 19 jaar oud, een hoofddoek. De anti-fundamentalistische OJAL liet onlangs weten dat elke moord op een ongesluierde vrouw - waarmee de fundamentalisten hebben gedreigd - zou worden gewroken “met het doden van twintig gesluierde vrouwen of twintig mannen met baarden”. Said Saadi, leider van de anti-fundamentalistische Beweging voor Cultuur en Democratie, zei tegen het Franse dagblad Le Figaro dat er in Algerije nu sprake is van een 'derde macht'. “De burgers kunnen niet langer accepteren gijzelaars te zijn van de autoriteiten en de islamieten”, aldus Said. De afgelopen twee jaar zijn 29 vrouwen in Algerije vermoord door fundamentalisten, wegens 'overtreding van islamitische wetten'. (AP, AFP)