Cocom op 1 april opgeheven

WASSENAAR, 31 MAART. De Cocom, de in de jaren vijftig opgerichte organisatie die de export van strategische goederen naar het voormalige Oostblok moest tegengaan, wordt per 1 april van dit jaar opgeheven. Vertegenwoordigers van de zeventien Cocom-landen hebben gisteren en eergisteren tijdens een conferentie in Wassenaar bovendien afgesproken dat in oktober van dit jaar een nieuwe soortgelijke organisatie tot stand moet komen.

Van de Cocom maakten deel uit de Navo-landen, met uitzondering van IJsland en aangevuld met Australië en Japan. Het besluit tot opheffing werd in november vorig jaar al genomen, eveneens tijdens een tweedaagse conferentie in Wassenaar.

Duidelijk is dat de nieuwe organisatie veel meer leden zal tellen. Zweden, Zwitserland, Finland, Oostenrijk, Nieuw Zeeland en Ierland werken mee aan de voorbereiding van een nieuwe overeenkomst. Bovendien is afgesproken dat de Russische Federatie gepolst zal worden voor deelname. De Nederlandse voorzitter van de conferentie, topambtenaar F.A. Engering, peilt bovendien de interesse van China, Polen, Hongarije, Tsjechië en Slowakije.

Het meest kenmerkende verschil tussen de oude en nieuwe organisatie is dat niet op voorhand wordt uitgegaan van verboden bestemmingen. Het noemen van landen wordt zorgvuldig gemeden. Werkgroepen zullen de nieuwe organisatie voorbereiden. (ANP)