China legt VN tekst Korea voor

NEW YORK/PEKING, 31 MAART. China heeft gisteren een ontwerp-verklaring over Noord-Korea overhandigd aan de vier overige permanente leden van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. In de verklaring wordt er bij Noord-Korea op aangedrongen zijn nucleaire installaties open te stellen voor een nieuwe inspectie.

China wil met de niet-bindende verklaring voorkomen dat de Veiligheidsraad een harde resolutie aanneemt waarin Noord-Korea op straffe van sancties inspectie moet toestaan. Een woordvoerder van het Chinese ministerie van buitenlandse zaken herhaalde vandaag dat Peking tegen een dergelijke resolutie is, maar maakte niet duidelijk of China ook zijn veto zal uitspreken. Peking is de laatste grote bondgenoot van Noord-Korea en hoewel het zich ideologisch niet kan vinden in de orthodox-communistische lijn van de Noordkoreaanse president Kim Il Sung, wil China hem niet afvallen.

Noord-Korea zei gisteren “onoverwinnelijk” te zijn en wees op anderhalf miljoen nieuwe recruten die recentelijk zouden zijn toegetreden tot het leger. Pyongyang waarschuwde de “Amerikaanse imperialisten” dat zij met het opvoeren van hun militaire dreiging “een vergissing” begaan. (De VS zijn gisteren begonnen met het verschepen van Patriot-raketten naar Zuid-Korea.)

De nieuwe recruten kunnen binnen enkele dagen op de been worden gebracht onder het leiderschap van Kim Jong Il, de zoon van president Kim Il Sung, zo waarschuwde het Noordkoreaanse persbureau KCNA. Ook al zouden de Verenigde Staten zes miljoen soldaten sturen en hun allerbeste raketten stationeren, “dan nog kunnen ze het Koreaanse volk geen schrik aanjagen”, aldus KCNA.

De spanning op het Koreaanse schiereiland is toegenomen sinds Noord-Korea eerder deze maand weigerde mee te werken aan een volledige inspectie van zijn nucleaire installaties. De VS, Zuid-Korea en andere landen vrezen dat Noord-Korea ver gevorderd is met de ontwikkeling van een eigen kernwapen. (AP, Reuter)