Archeologisch themapark lanceert landelijke 'oerknal'

ALPHEN A/D RIJN, 31 MAART. In grote delen van Nederland is vanavond een 'oerknal' te horen en te zien. De knal maakt deel uit van de officiële opening van het archeologische themapark Archeon, dat morgen voor het publiek opengaat.

Zestig zogenoemde Blitz-bommen, die vanaf evenzoveel plaatsen in Nederland om 20.16 uur precies ontstoken zullen worden, moeten zorgen voor de knal. De 'bommen' met een explosieve lading van 650 gram worden omhoog geschoten en op een hoogte van ongeveer 150 meter tot ontploffing gebracht. Daarbij geven ze een knal die tot op tien kilometer afstand hoorbaar is. De lichtflits van de explosie is vanaf nog grotere afstand waarneembaar.

Het Haarlemse communicatie- en entertainmentbureau dat de actie heeft bedacht, wilde de knal aanvankelijk vanaf één plek realiseren, maar dat bleek praktisch onuitvoerbaar. Aan het project werken twaalf vuurwerkbedrijven en zestig pyrotechnici mee. Radio 3 geeft het sein om de bommen te ontsteken.

De knal is niet in het hele land waar te nemen. Bij de selectie van de zestig ontstekingsplaatsen is rekening gehouden met natuurgebieden. Zo is de knal niet te horen in de Biesbosch en op de Wadden. De meeste vuurpijlen worden in de buurt van steden afgeschoten. De pijlen gaan net na het invallen van de duisternis de lucht in. Het buro probeert via de media zoveel mogelijk mensen op de hoogte te brengen van de actie, enerzijds om aandacht te vestigen op Archeon, anderzijds om te voorkomen dat mensen schrikken van de knal. De knal is 'live' te zien in het NOS-journaal.

De echte oerknal is een astronomisch begrip. Uit een groot aantal aanwijzingen moet men opmaken dat het heelal is ontstaan vanuit een enkel punt waarin zich alle materie bevond. Deze materie is met een 'knal' gaan uitdijen. Resten van deze oerknal zijn nog steeds aanwijsbaar in de aanwezigheid van een bepaalde achtergrondstraling in het heelal.

Het archeologische themapark vindt de 'landelijke oerknal' een passend begin van zijn eerste seizoen. Archeon is een van de nieuwe toeristische atracties die dit seizoen in Nederland open gaan. Op het 60 hectare grote terrein van het archeologische themapark zijn onder andere reconstructies op ware grootte te zien van in Nederland opgegraven bouwwerken. Het park richt zich op drie tijdperken uit de Nederlandse geschiedenis: de Prehistorie, de Romeinse tijd en de Middeleeuwen. Het park rekent het eerste seizoen op 650.000 bezoekers.