XTC-analyse in lab van professor Buck

ROTTERDAM, 30 MAART. Het laboratorium van de voormalige Eindhovense hoogleraar H. Buck, die in 1990 grote beroering wekte met een aids-onderzoek, is enkele jaren lang gebruikt voor de chemische analyse in dienst van een bende die de drug XTC maakte en in 1992 werd opgerold.

Als opdrachtgever voor dit onderzoek zou de Eindhovense scheikundig technoloog P.Q. zijn opgetreden. Q. moest vanmiddag in Den Bosch terecht staan op verdenking van medeplichtigheid aan overtreding van de Opiumwet. Bij het justitieel onderzoek zou hij hebben verklaard dat hij van de bende voor het doen van laboratoriumanalyses 230 duizend gulden heeft gekregen. De hoofdverdachte A.M. werd in september tot zeven jaar gevangenisstraf veroordeeld. Q. werd gisteren gehoord bij de behandeling van M's beroep tegen de hem opgelegde straf.