Stasi-rapport meldt doping bij Karin Enke

HAMBURG, 30 MAART. Het Duitse blad Stern komt deze week met nieuwe onthullingen over dopingpraktijken in de voormalige DDR. Het blad baseert zich op nog niet openbaar gemaakte rapporten van de Stasi, de gevreesde veiligheidsdienst.

Oud-schaatskampioene Karin Enke wordt in het blad genoemd als één van de dopingzondaars. De tweevoudige olympische winnares in 1984 zou met aanzienlijke hoeveelheden testosteron en epi-testosteron kunstmatig op het toernooi in Sarajevo zijn voorbereid. Door het gebruik van beide middelen kon de dopingcontrole bij de Olympische Winterspelen worden misleid.

Volgens het artikel in Stern zijn halverwege de jaren tachtig bij verscheidene gewichtheffers vrouwelijk aandoende borsten operatief verwijderd. De forse rondingen waren ontstaan door overmatig gebruik van het hormoon testosteron. De ingrepen vonden plaats in de Berlijnse kankerkliniek Rudolf Rössel. Het ging om operaties die medisch noodzakelijk waren. De betrokken sporters kampten allen met een voorstadium van kanker.

Stern komt met diverse voorbeelden van het onverantwoorde en ongecontroleerde gebruik van spierversterkende middelen door artsen van de sportmedische dienst in de DDR. Zo moesten de kogelslingeraar Rodehau en de gewichtheffer Wyzuwa met acute leveraandoeningen in 1984 in een ziekenhuis worden opgenomen. Beiden werd nadien min of meer verboden nog topsport te beoefenen. Rodenau nam niettemin deel aan de Olympische Spelen van Seoul in 1988.

De Berlijnse atlete Martina Blos moest kreeg al in 1976 het bevel met topsport te stoppen. Bij de negentienjarige sprintster werd een sterke haar- en baardgroei waargenomen. Volgens de Stasi-verslagen was Blos vier jaar lang met allerlei anabolica volgestopt.