Rente-angst bij beleggers Damrak, koersen fors lager

AMSTERDAM, 30 MAART. Op de Amsterdamse effectenbeurs speelt de angst voor het einde van de renteverlagingen de beleggers parten. In het spoor van de beurs in New York kwam de Amsterdam EOE-index (EAX) vanmorgen onder de psychologische barrière van 400 punten.

AMSTERDAM De aandelenmarkt opende in navolging van buitenlandse beurzen meteen fors lager. Op het laagste punt noteerde de AEX, het gemiddelde van de 25 meest actieve aandelen, vanmorgen 399,58 punten en bleef daarna hangen rond de 400 punten. De laatste keer dat de AEX onder de 400 punten stond was op 17 december 1993, toen een niveau van iets boven de 398 punten werd bereikt. Daarna schoot de index door naar een hoogste punt aller tijden van 440,69 punten op 1 februari om vervolgens langzaam af te kalven tot het huidige niveau.

De internationals verloren met uitzondering van KLM flink terrein. De luchtvaartmaatschappij heeft groot succes met de aandelenuitgifte, die zodoende geen druk op de koers legt. De notering kreeg er op 47,90 een 1,20 gulden bij. Philips was er het slechtst aan toe met een daling van 1,90 of 3,8 procent tot 50,60 door flinke verkoopdruk.

De financiële fondsen kregen er eveneens van langs. Vooral ING, die gisteren een winststijging over 1993 bekendmaakte, kreeg het hard te verduren. De aankondiging van een obligatielening van 1 miljard gulden gooide olie op het vuur. De koers verloor 1,40 en ging naar 79,70 gulden.

NEW YORK De aandelenkoersen op de effectenbeurs van New York zijn gisteren opnieuw naar beneden gesuisd. De Dow Jones-index van de dertig grootste fondsen sloot uiteindelijk 63,33 punten lager en schoot daarmee door de 3700-grens. De slotstand kwam uit op 3699,02 punten.

De flinke verkopen die tot de koersdalingen leidden, vonden hun oorsprong in het bericht dat het vertrouwen van de Amerikaanse consument in de economie van de Verenigde Staten een behoorlijke sprong had gemaakt. Het indexcijfer dat in februari nog op 79,9 stond, belandde in maart op 86,7. Handelaren trokken hieruit de conclusie dat de economie te snel groeit, wat het gevaar voor inflatie aanwakkert.

Om die dreiging de kop in te drukken zou de Federal Reserve (de Fed), het Amerikaanse systeem van centrale banken, weer tot een renteverhoging kunnen besluiten. Diezelfde redenering werd ook op de obligatiemarkt gevolgd waardoor de prijzen van de stukken daar eveneens naar beneden gingen. En dat had op zijn beurt weer zijn weerslag op de aandelenmarkt.

TOKIO Op de effectenbeurs van Tokio daalden de aandelenkoersen opnieuw. De Nikkei-index van 225 fondsen verloor 149,83 punten ofwel 0,8 procent op 19.559,91. Aanleiding tot de daling was de teleurstelling over het pakket maatregelen dat de regering van Japan heeft aangekondigd om de markttoegang voor buitenlandse bedrijven te verruimen. Beleggers vrezen dat nu de plannen zo tegenvallen, de koers van de yen zal stijgen, wat nadelig is voor veel Japanse bedrijven. De yen won vandaag duidelijk terrein tegenover de dollar. De Amerikaanse munteenheid sloot in Tokyo 0,50 yen lager op 103,30 yen.