Nieuw seizoen van TGA deels in nieuw theater

AMSTERDAM, 30 MAART. In het seizoen 1994/95 zal Toneelgroep Amsterdam één première uitbrengen in de Amsterdamse Stadsschouwburg, dat dit seizoen voor het laatst het vaste huis is van het gezelschap.

Het verhuist dit najaar naar het zogenaamde Transformatorhuis op het Westergasfabriekterrein, dat Transformatorhuis Toneelgroep Amsterdam (TTA) zal gaan heten. De première in de schouwburg betreft Klaagliederen, van de profeet Jeremia, in de regie van artistiek leider Gerardjan Rijnders. In Theater Bellevue, tot op heden ook vast theater van het gezelschap, worden twee premières uitgebracht: Kapot van Joost Sickenga, in de regie van Titus Muizelaar en Time of my life, het nieuwste stuk Alan Ayckbourn in de regie van Gijs de Lange. Het nieuwe theater TTA wordt op 11 november geopend met de Ilias, in de regie van Peter Oosthoek. Deze voorstelling wordt gespeeld door het hele gezelschap. De tweede première in TTA is Timon van Athene van Shakespeare in de regie van Pierre Audi, artistiek leider van de Nederlandse Opera. In maart 1995 gaat Adriaan Janszstraat in première, een montagevoorstelling van Rijnders op basis van de brieven die actrice Carla Mulder hem stuurde toen zij vorig jaar in New York verbleef. De rest van het seizoen in het nieuwe theater wordt voorlopig nog niet ingevuld. Van een van de in TTA uitgebrachte premières zal een reisvoorstelling worden gemaakt, waarschijnlijk Timon van Athene. Tournees zijn er verder van Jeremia, van Kapot en van Time of my life. Reprisevoorstellingen worden er gegeven van Richard III, in de regie Gerardjan Rijnders.