Moslims achter federatie

SARAJEVO, 30 MAART. Het Bosnische parlement heeft gisteren met grote meerderheid - 85 stemmen voor, een tegen en twee onthoudingen - het akkoord tussen de Bosnische Kroaten en de moslims over de vorming van een federatie goedgekeurd.

Na de ratificatie moet het parlement, uitgebreid met vertegenwoordigers van de Bosnische Kroaten, vandaag de grondwet van de nieuwe federatie goedkeuren.

De zitting van het parlement in Sarajevo verliep gisteren niet vlekkeloos en werd zelfs onderbroken toen moslim-parlementariërs bezwaar maakten tegen de aanwezigheid van een aantal vertegenwoordigers van de Bosnische Kroaten. Het ging daarbij om Kroaten die het afgelopen jaar nauw betrokken zijn geweest bij de oorlog tegen en de 'etnische zuivering' van moslims in Mostar en Centraal-Bosnië. De soms emotioneel geuite bezwaren golden vooral Jadranko Prlic, die de zitting van het parlement als waarnemer bijwoonde. Prlic, premier van de eenzijdig door de Bosnische Kroaten uitgeroepen staat Herceg-Bosna, heeft een rol gespeeld bij de verdrijving van duizenden moslims. Volgens Miro Lazovic, parlementariër en zelf een Serviër, betekende zijn aanwezigheid een aantasting van “de morele waardigheid” van het Bosnische parlement. Prlic zelf keerde bij de hervatting van het debat niet terug in de vergaderzaal.

De Bosnische Serviërs hebben gisteren de moslim-enclave Gorazde in het oosten van Bosnië met hun artillerie beschoten. Bij de hevige beschieting - volgens radio-Sarajevo werd geruime tijd elke seconde een granaat afgevuurd - werden zes kinderen gewond. Radio-Sarajevo maakte gisteren ook melding van gevechten tussen moslims en Serviërs in de buurt van de noordelijke enclave Maglaj.

De Verenigde Naties hebben de procedure vereenvoudigd die voorafgaat aan een beslissing, in Bosnië vanuit de lucht in te grijpen. Tot de vereenvoudiging is besloten na een incident in de enclave Bihac op 12 maart. Toen werden Franse VN-militairen langdurig door de Serviërs beschoten. Toen hun verzoek om luchtsteun van NAVO-vliegtuigen na vele uren werd ingewilligd, was het vuren al gestaakt en hadden de Serviërs hun artillerie teruggetrokken.

De vereenvoudiging van de procedure brengt geen wijziging aan in de bevelsketen tussen een verzoek om luchtsteun en het commando om in te grijpen, maar komt vooral neer op een versnelling van de procedure. (Reuter, AFP, AP)