Leden drugsbende zwaar gestraft

UTRECHT, 30 MAART. De rechtbank van Utrecht heeft de 43-jarige Henk R. uit Maarssen veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf en een boete van 1,448 miljoen gulden. Twee medeverdachten, de 40-jarige Amsterdammer Frans M. en de 33-jarige Schot Walter D. werden tot vier jaar veroordeeld. De rechtbank achtte bewezen dat de mannen leiding gaven aan een grote drugsorganisatie.

De organisatie had contacten met tientallen personen in Nederland, Marokko, Canada, Engeland, België, Denemarken, Duitsland, Polen, Ierland, Suriname, Zwitserland en Liechtenstein. Men had eigen transportondernemingen en liet koeltrailers rijden, voorzien van geheime bergplaatsen. De leden maakten gebruik van de modernste communicatieapparatuur en nauwelijks van gewone telefoons. De opbrengst van de drugshandel werd geïnvesteerd in bedrijven en onroerend goed.

Tijdens het proces erkenden verbalisanten dat in een aantal processen verbaal was 'verzuimd' te vermelden dat de politie allerlei zaken niet rechtsstreeks had waargenomen. Zo had de politie bij de ingang van een loods in Landsmeer een videocamera verborgen. De verdediging wilde laten onderzoeken of de politie ook bij deze opslagloods had ingebroken om binnen videocamera's te plaatsen, dan wel te kijken of er contrabande was opgeslagen. De rechtbank stemde daarmee in, maar het onderzoek kon niet plaatshebben omdat de politie de video-opnames van de ingang van de loods had vernietigd. De rechtbank verklaarde daarop de officier op deze punten niet-ontvankelijk, waardoor de beschuldiging van handel in harddrugs kwam te vervallen.

Eind 1991 en begin 1992 werden verscheidene transporten vanuit Marokko uitgevoerd. In België en Nederland gebruikte de organisatie opslagloodsen. De hasj was zowel voor de binnenlandse markt bestemd als voor export naar Engeland en Ierland. In Engeland had de organisatie contacten met criminelen die ieder voor zich weer konden beschikken over eigen bendes die voor opslag en distributie zorgden. Ook XTC werd naar Engeland geëxporteerd. In Denemarken, Polen en Rusland probeerde de bende een eigen XTC produktie-lijn op te zetten.

Rond de organisatie hing de dreiging van geweld. Tenminste twee leden zijn de afgelopen jaren op gewelddadige wijze omgekomen. De Amsterdammer Ton de Bruin, die volgens de politie in 1991 de transportlijn Marokko-Nederland leidde, werd op 10 januari 1992 in Amsterdam door onbekenden doodgeschoten. Het andere slachtoffer, J. van der Heijden, werd in het voorjaar van 1993 gedood door een op afstand bediende bom aan de voordeur van zijn woning in Alkmaar.

Deze Van der Heijen was samen met de gisteren veroordeelde Henk R. betrokken bij de smokkel van 17.543 kilo hasj met het onder Britse vlag varende bevoorradingsschip Britannia Gazelle. Op 20 november 1992 werd dit schip op de Doggersbank geënterd door de Britse douane. De zes opvarenden, vijf Nederlanders en een Spanjaard, werden gearresteerd en staan in Engeland terecht. De straatwaarde van de drugslading werd geschat op zestig miljoen pond.

Volgens een familielid van een in Engeland gedetineerd bemanningslid was ook de Haagse crimineel Charlie Wong bij het hasjtransport betrokken. Wong werd begin januari van dit jaar vermoord gevonden in een natuurpark nabij Lelystad. De kapitein van het hasjtransportschip zegt in een verklaring dat Van der Heijden en Henk R. “slechts kleine jongens” waren en optraden als tussenpersoon “voor grotere organisaties”.

    • Hans Moll