Kunstgebit niet veilig voor maniak

ROTTERDAM, 30 MAART. In de omgeving van Alphen aan de Rijn zijn het afgelopen jaar tientallen kunstgebitten gestolen. Hoewel de dief steeds brutaler wordt, tast de politie in het duister.

In december werden verschillende mensen in Alphen aan de Rijn gebeld door een man die zich voorstelde als onderzoeker aan de Technische Universiteit in Delft. Volgens de 'onderzoeker' waren er problemen geconstateerd met de hars in bepaalde kunstgebitten. Hij vroeg zijn slachtoffers hun kunstgebit 's avonds in een zakje aan de deur te hangen zodat een koerier van de universiteit ze nog diezelfde nacht kon ophalen. De gebitten zouden na afloop van het onderzoek de volgende dag worden teruggebracht. Mensen die op dit verzoek ingingen, hebben hun gebit nooit weergezien. Voor meer dan duizend gulden moesten ze een nieuw gebit aanschaffen. De diefstal van kunstgebitten is niet verzekerd.

De 'onderzoeker' is al bijna een jaar actief in het gebied tussen Alphen aan de Rijn en Hoofddorp. Twee weken geleden verscheen hij persoonlijk aan de deur bij een dame in Hoofddorp die de “goedgeklede, betrouwbaar uitziende man” haar gebit meegaf. De politie kan niet veel beginnen met dit vage signalement. “Bovendien hebben we gebrek aan mankracht en heeft dit soort dingen weinig prioriteit”, aldus H. Schimmel van de politie in Alphen aan de Rijn. Waarom iemand kunstgebitten steelt, begrijpt de politieman niet. “Je kunt er niets mee, die dingen zijn strikt persoonlijk. Het gaat waarschijnlijk om een maniak. Sommige mensen stelen ondergoed, sommige mensen kunstgebitten.”