Dreigende hernia van Hirsch-Ballin leidt tot uitstel van IRT-debat

DEN HAAG, 30 MAART. Minister Hirsch Ballin (justitie) zegt het “te betreuren” dat zijn rug nog niet voldoende is hersteld om morgen in de Tweede Kamer het debat over het rapport van de commissie-Wierenga over de ontbinding van het Interregionaal Rechercheteam (IRT) te kunnen voeren.

Gisteren moest de minister er op medisch advies van afzien naar Den Haag te gaan. Het Kamerdebat is voorlopig tot volgende week donderdag uitgesteld. Volgens een woordvoerder van de minister is er sprake van een “dreigende hernia”. De minister meldde zich twee weken geleden ziek. Door plat op bed te liggen hoopt de bewindsman van zijn rugklachten te kunnen herstellen.

Hirsch Ballin denkt volgens Justitie na Pasen voldoende te zijn hersteld om zijn werkzaamheden gedeeltelijk te hervatten. Het rapport-Wierenga behandelt de plotselinge ontbinding van het Interregionale Rechercheteam Noord-Holland/Utrecht (IRT) op 7 december vorig jaar.

Naar schatting 1 op de 500 mensen krijgt jaarlijks een hernia. De meeste hernia's ontstaan langzaam en na perioden van lage rugpijn. Waar die pijn vandaan komt is onduidelijk. De rug is opgebouwd uit wervels, tussenwervels, spieren en banden. In de buurt liggen kwetsbare zenuwbanen die uit het ruggemerg ontspringen. Rugpijn kan ontstaan doordat een spier verrekt of op de verkeerde manier aangespannen blijft, doordat een pees geïrriteerd raakt, doordat een wervel scheef zit of beschadigd is, of doordat een tussenwervelschijf kapot gaat en een zenuw afklemt. Dat laatste is een hernia.

Een verkeerde houding, overbelasting door veel tillen of stress kunnen leiden tot overbelasting van een spier, die pijn gaat doen. Het slachtoffer gaat anders zitten of staan, waardoor de ruggegraat zwaarder wordt belast en een tussenwervelschijf het kan begeven. Het kan jaren duren voor stress of houdingsproblemen een hernia opleveren, maar na zwaar tillen is het soms meteen raak.

Uit een gebroken tussenwervelschijf puilt de elastische inhoud meestal naar achteren uit en klemt daar dikwijls een zenuw af, wat pijn geeft. Een hernia laag in de rug treft meestal een zenuw voor een been-, bil- of voetspier. Er ontstaat een naar de benen of billen uitstralende pijn. Een hernia is moeilijk te diagnostisereren. Een CT-scan of een MR-opname laten de uitstulpende tussenwervelschijf zien. De eerste therapie is twee tot zes weken achtereen liggen. Onderbrekingen, ook voor een paar uurtjes Kamerdebat, maken de voorgaande ligdagen zinloos, als er tenminste van een echte hernia sprake is.