CD-raadslid voor de rechter wegens fraude en wapenbezit

ROTTERDAM, 30 MAART. CD-leider Janmaat had de jaloerse minnaars in Den Haag nog verzoend, maar de vrede was niet van lange duur. Gisteren stond Richard van der Plas (33), raadslid voor de CD in Purmerend, voor de rechter in Alkmaar wegens verzekeringsfraude en verboden wapenbezit. Op aangifte van zijn eens zo trouwe luitenant, automonteur Jean Delsemme (40).

Van der Plas kwam de afgelopen maanden vaak in het nieuws als openhartig gastheer van infiltrerende journalisten, met wie hij zijn denkbeelden over de holocaust deelde en naar SS-marsmuziek luisterde. Ook loopt er nog een onderzoek tegen hem wegens mishandeling van de schrijver Adriaan Venema op een parkeerplaats in Hilversum in 1990. En daar kwam gisteren nog de affaire-Delsemme bij, met als inzet de 19-jarige Nicole Vos, enkele dode huisdieren en een gestolen Opel Omega.

Van der Plas, vorig jaar nog vertrouweling van Janmaat, heeft zijn politieke ambities moeten bijstellen. Vorige week werd hij geschorst als bestuurslid van de Centrumdemocraten, eerder werd hij al afgevoerd als kandidaat voor de Tweede Kamer.

Delsemme en Van der Plas waren vrienden. “Ik deed alles voor hem, blindelings”, zei Delsemme gisteren tegen rechter B. Posch. De Belg, een oud-legionair en oud-stuntman met een gezicht dat doorgroefd is door littekens van vroegere steekpartijen, had Van der Plas onderdak verleend toen deze blut en dakloos bij hem aanklopte. Dat ging goed tot Delsemme ontdekte dat het raadslid met zijn vriendin Nicole Vos scharrelde. De ruzie die daarop volgde, liep uit de hand. Delsemme werd met de dood bedreigd en bij inbraken werden zijn hond en katten gedood. De daders schilderden met het bloed van de katten een hakenkruis op de vloer. Delsemme had het zelf gedaan, zei Van der Plas. De burgemeester van Purmerend zat erachter, zei CD-leider Janmaat, die deze beschuldiging voor de Haagse rechtbank moest terugnemen.

Delsemme sloeg terug met een aangifte van verzekeringfraude. In juli vorig jaar, zo verklaarde Delsemme gisteren voor de rechter, had Van der Plas hem gevraagd zijn Opel Omega te laten verdwijnen. De auto had schade opgelopen die niet verzekerbaar was. Op instructie van het raadslid verwijderde Delsemme diens bezittingen uit de auto en reed hij naar de loods van een vriend, die voor zijn aandeel in de fraude de CD-speler kreeg. Zigeuners zouden de auto daar afhalen en laten slopen. Delsemme moest nog eenmaal terug, omdat hij een een CD met toespraken van Hitler in de CD-speler had laten zitten. Maar hij vergat een stapel CD-pamfletten in de achterbak.

Op 7 juli deed Van der Plas aangifte van diefstal van zijn Opel, drie dagen later vulde hij een verzekeringsformulier van Centraal Beheer in. Volgens Delsemme hoopte hij 27.000 gulden voor zijn auto te vangen. Het raadslid schafte alvast een BMW aan, maar de CD-pamfletten in de achterbak gooiden roet in het eten. De zigeuners bleken daar op “principiële gronden” niet van gediend, zo zei Delsemme gisteren. “Ze waren des duivels, wilden nooit meer zaken met me doen.” Ze parkeerden de auto bij Hoorn en tipten de politie.

Janmaat probeerde de vrienden nog te verzoenen en Delsemme beloofde voor de 'diefstal' van de auto op te draaien. Maar om redenen die gisteren niet geheel duidelijk werden, liep Delsemme alsnog naar de politie. Vos bevestigde zijn verhaal over de verzekeringsfraude. De politie vond bij een huiszoeking bij Van der Plas twee illegale vuurwapens en munitie. Het pistool was van hem, erkende Van de Plas gisteren, maar de revolver zou de Belg in zijn huis hebben neergelegd.

Van der Plas ontkende verder alles: “Delsemme wil mij in diskrediet brengen uit jaloezie over zijn vriendin.” Omdat het CD-raadslid Rietveld uit Hoorn, die een belastende verklaring tegen Van der Plas had afgelegd, gisteren verstek liet gaan, werd de zaak tegen het raadslid aangehouden. Delsemme werd voor zijn aandeel in de fraude veroordeeld tot vier weken voorwaardelijk en een boete van vijfhonderd gulden.

    • Coen van Zwol