'Carpoolstrook A1 voldoet aan verwachtingen'

DEN HAAG, 30 MAART. Het aantal auto's dat gebruik maakt van de carpoolwisselstrook op de rijksweg A1 bij Diemen is de eerste maanden met vijftien tot twintig procent toegenomen.

De strook voldoet aan de verwachtingen en wordt als veilig ervaren. Dit blijkt uit de interim-rapportage over de carpoolstrook die minister Maij-Weggen van verkeer en waterstaat vandaag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. In de rapportage wordt het gebruik van de strook over de eerste vier maanden geëvalueerd. In de ochtendspits is het aantal voertuigen sinds de openstelling op 27 oktober vorig jaar van 250 gestegen tot ongeveer 300 per uur, wat neer komt op 1.700 personen. Op de normale rijstrook is het weggebruik ongeveer 2.450 personen per uur. De files in de ochtendspits in de maanden november en december op de A1 en de A6 zijn verminderd ten opzichte van dezelfde periode in 1992. Files in de avondspits komen op beide rijkswegen bijna niet meer voor. Tijdmetingen geven aan dat gebruikers van de speciale rijstrook in de spitsuren een reistijdwinst van 21 tot 27 minuten boeken ten opzichte van de situatie voor de openstelling.