Begemann boekt weer winst na fors snoeien in loonkosten

AMSTERDAM, 30 MAART. Het industriële bedrijvenconglomeraat Koninklijke Begemann Groep, dat grotendeels eigendom is van de zakenman J. van den Nieuwenhuyzen, heeft vorig jaar zijn nettowinst vergroot van 20,2 tot 30,3 miljoen gulden. Het operationele resultaat verbeterde van 64,1 miljoen gulden negatief tot 13,6 miljoen gulden positief.

De verbeterde financiële resultaten over 1993, die Begemann gisteren bekend heeft gemaakt, zijn het gevolg van een herstructurering van de groep. Een aantal bedrijven werd verkocht, waardoor de omzet met 19,2 procent daalde van 2,75 tot 2,22 miljard gulden. Door de verkoop van onder meer de radiatorenfabriek Veha en Smit Transformatoren, daalden de kosten met 23 procent sterker dan de omzet, waardoor de resultaten verbeterden. Vooral de loonkosten gingen omlaag als gevolg van de inkrimping van het personeelsbestand van 10.651 tot 8770 werknemers.

Op de Amsterdamse effectenbeurs reageerden de beleggers vanmorgen enthousiast op de cijfers, die aanzienlijk beter uitvielen dan verwacht. Ondanks een zwakke beurs steeg de koers van het aandeel Begemann van 49,80 tot 53,70 gulden om vervolgens af te vlakken tot 51,90 gulden, een winst van 2,10 gulden. De koers heeft de laatste jaren veel te lijden gehad van negatieve publiciteit rond topman Van den Nieuwenhuyzen en van twijfels over de resultaten van de groep, waarin transactiewinsten doorgaans een substantieel bestanddeel uitmaakten.

Vorig jaar is 55,4 miljoen gulden winst gemaakt bij de “zelfstandige ondernemingen”, 6,6 miljoen gulden minder dan vorig jaar. VCST vergrootte de winst van 4,2 tot 10,2 miljoen gulden, De Smit Groep van 13,5 tot 24,6 miljoen gulden en Rail Groep met 10 procent tot 16,2 miljoen gulden. De goede resultaten van deze bedrijven werden te niet gedaan door Holec dat het resultaat met 25 miljoen zag dalen tot 4,4 miljoen gulden. Dit verlies was het gevolg van een buitengewone last, die Begemann wil benutten voor de reorganisatie en 'internationalisatie' van Holec.

De “overige ondernemingen”, waaronder RDM en de Boelwerf presteerden in 1993 beter dan het jaar ervoor en verkleinden het verlies van 87,5 tot 1,5 miljoen gulden. Door de uitgifte van een obligatielening van 150 miljoen gulden wist Begemann het garantievermogen te versterken en de solvabiliteit te verbeteren van 36 tot 41 procent.