ANBO wil dat leden op Van Otterloo stemmen

DEN HAAG, 30 MAART. De algemene ouderenbond ANBO adviseert zijn leden die bij de Tweede-Kamerverkiezingen van 3 mei op de PvdA gaan stemmen een voorkeursstem uit te brengen op het Tweede-Kamerlid Van Otterloo. De PvdA'er is door zijn partij op een onverkiesbare plaats (57) gezet, maar met 30.000 voorkeursstemmen zou hij zijn zetel kunnen behouden.

Het hoofdbestuur van de ANBO, met 200.000 leden de op een na grootste ouderenbond, vindt dat Van Otterloo steun verdient voor zijn geslaagde initiatief om 162.000 particulier verzekerde bejaarden met alleen AOW, of AOW en een klein pensioen, vanaf 1 juli onder te brengen in het ziekenfonds. Daardoor gaan zij veel minder ziektekostenpremie betalen. De voltallige Tweede Kamer stemde vorige week in met het initiatief-wetsvoorstel dat de PvdA'er had ingediend.

De officiële lijn van de ANBO is dat geen stemadvies wordt gegeven. Voor Van Otterloo, volksgezondheidspecialist in de PvdA-fractie, wordt vanwege zijn 'voorbeeldfunctie' voor andere politici een uitzondering gemaakt. “Hij is een van de weinigen die daadwerkelijk reparatiewerk voor ouderen hebben verricht”, aldus woordvoerder J. Lakeman van de bond. “Er zijn maar weinig politici die je daar de afgelopen jaren op hebt kunnen betrappen.”

De ANBO gaat voorlopig geen campagne voor Van Otterloo voeren, maar laat wel weten dat hij op 13 april tijdens een landelijke actiedag van de ouderenbonden in het Eindhovense PSV-stadion meer aandacht zal krijgen dan andere politici. Lakeman: “Dat balletje gaat vanzelf rollen.”

Een woordvoerder van de katholieke ouderenbond Unie KBO, met 225.000 leden de grootste, vindt het standpunt van de ANBO 'sympathiek'. De bond heeft zich nog niet bij de actie aangesloten, “maar”, zegt de woordvoerder, “ik kan me voorstellen dat we die van harte zullen ondersteunen”. Vorige week riep ook de 83-jarige VPRO-radiopresentator Cor Galis oudere luisteraars op hun stem aan Van Otterloo te geven.