Aandeel van Pirelli keldert na verlies '93

ROTTERDAM, 30 MAART. Het aandeel van het aan de Amsterdamse beurs genoteerde bandenconcern Pirelli Tyre Holding is vanochtend met 2,70 gulden gekelderd naar 15,10, na de bekendmaking dat het bedrijf vorig jaar een verlies heeft geleden van 248 miljoen gulden. Slechts een fractie minder dan de 260 miljoen verlies die het bedrijf al in 1992 presenteerde. In 1991 was dat bedrag met 530 miljoen nog hoger.

Door de aanhoudende verliezen is Pirelli Tyre Holding genoodzaakt nieuw werkkapitaal te genereren. Gisteren maakte het bedrijf bekend dat het met een claimemissie zal komen voor 31 miljoen nieuwe aandelen. Voorts ligt het in de bedoeling 7,1 miljoen warrants (een soort opties) uit te geven. Met de emissie van 31 miljoen aandelen hoopt Pirelli Tyre ongeveer 500 miljoen gulden op te halen.

Aandeelhouders kunnen vanaf 28 juni gedurende een half jaar de kooprechten (warrants) uitoefenen die zij in de verhouding één op één gratis hebben ontvangen en recht geven op een nieuw aandeel voor de prijs van 10 gulden. Voor aandeelhouders die in 1989 hebben ingeschreven op een emissiekoers van 54 gulden, is Pirelli een groot fiasco geworden. De koers zakte na diverse tegenslagen al in het emissiejaar zeer snel weg. In 1993 noteerde Pirelli Tyre zelfs een dieptepunt van 9,50 gulden.

De emissie van de noodlijdende bandenfabrikant wordt verzorgd door ABN Amro. Grootaandeelhouder Pirelli Spa in Milaan zal alle niet opgenomen stukken opkopen. Sinds de introductie van Pirelli in 1989 - het Italiaanse moederconcern Pirelli Spa bracht in dat jaar zijn bandendivisie onder op de Amsterdamse effectenbeurs om belastingtechnische redenen - heeft de bandenfabrikant slecht gedraaid. Bijna elk jaar wordt het bedrijf geplaagd door reorganisaties. Ook vorig jaar ontkwam de bandenfabrikant niet aan speciale voorzieningen voor reorganisaties, die dit keer een bedrag beliepen van 109 miljoen gulden.

Doel van het in 1991 al gestarte herstructureringsprogramma is de kosten van PTH omlaag te brengen, gezien de resultaten van Pirelli en de felle concurrentiestrijd op de bandenmarkt geen overbodige luxe. De herstructurering leidde ertoe dat al in 1991 2.281 banen werden geschrapt, destijds gelijk aan 7,2 procent van de totale werkgelegenheid bij PTH. In Patras (Griekenland) werd een fabriek gesloten en in Italië werd de produktie gereorganiseerd, hetgeen leidde tot de sluiting in 1991 en 1992 van twee fabrieken. In Brazilië sloten twee vestigingen en in de VS één.