Tweede verdachte gearresteerd na dood Mexicaanse politicus Colosio

MEXICO-STAD, 29 MAART. De Mexicaanse autoriteiten hebben een tweede man gearresteerd die ervan wordt verdacht betrokken te zijn bij de moord op de presidentskandidaat Luís Donaldo Colosio, vorige week in de noordelijke grensstad Tijuana.

Tot nu toe hadden zij steeds volgehouden dat de moord het werk was van een eenling: de 23-jarige monteur Mario Aburto die onmiddellijk na de aanslag werd gearresteerd. Volgens justitiële woordvoerders is uit amateurvideobeelden die tijdens de aanslag werden genomen af te leiden dat de nu in hechtenis genomen man “samenwerkte” met de schutter. De beelden werden gisteren voor de Mexicaanse televisie uitgezonden.

De man, Tranquilino Sanchez, heeft verklaard kort voor Colosio's bezoek als bewaker te zijn gehuurd. Volgens verschillende Mexicaanse kranten zou hij echter “banden onderhouden” met het hoofd van de presidentiële veiligheidsdienst, die verantwoordelijk was voor de veiligheid tijdens Colosio's verkiezingstournee. Deze - door officiële woordvoerders weersproken lezing - heeft geleid tot nieuwe complottheorieën.

Dit weekeinde verklaarden de opstandelingen van het EZLN in de zuidelijke deelstaat Chiapas dat Colosio is gedood door “ultra-harde elementen” binnen “het systeem”, die op deze wijze een vreedzame democratisering van Mexico willen verhinderen. Colosio zou daarvan een voorstander geweest zijn.

Volgens een andere theorie hebben juist de rebellen of Mexicaanse groeperingen in het zuiden van de Verenigde Staten de hand in Colosio's dood. Een vriendin van de schutter heeft verklaard dat deze kort voor de aanslag een bezoek aan Chiapas had gebracht.