Steekpartij in Britse schoolklas: een meisje dood en twee gewond

LONDEN, 29 MAART. Een man met een bivakmuts over zijn hoofd, een mes in zijn ene- en een pistool in zijn andere hand, liep gisteren ongehinderd een schoolklas in Groot-Brittannië binnen, dwong de wiskundeleraar het lokaal te verlaten en stak vervolgens één leerlinge dood en verwondde nog twee meisjes. Twee leraren van de school, in Noordoost-Engeland, overmeesterden de man, terwijl gillende leerlingen renden voor hun leven.

Het voorval is hier aanleiding tot een herbezinning op de toegankelijkheid van scholen en van openbare gebouwen in het algemeen. Maar de vader van het gedode meisje, de 12-jarige Nicola Conroy, zegt dat hij de school niets kwalijk neemt en het hoofd van Hall Garth School, in Middelsborough, meent dat het fout is scholen voortaan in vestingen te veranderen.

De 29-jarige verdachte wordt vandaag voorgeleid aan de rechter. Wat zijn motieven zijn geweest, is onduidelijk. Volgens één van de leerlingen in de klas riep hij: “Ze hebben mij vermoord en nu hebben ze jullie ook allemaal vermoord.” De jongen beschreef hoe de man alle jongens in de klas opdroeg uit hun bank te komen. Daarna zette hij ze naast elkaar met hun gezicht tegen de muur. De leraar deed zijn best om hem te kalmeren, maar de man bedreigde hem met het pistool en dwong hem het lokaal te verlaten.

“Er waren een paar meisjes in de hoek, die niet ophielden met gillen. Zij waren degenen die hij aanviel. Wij stonden nog steeds met ons gezicht naar de muur en we konden niet zien wat er precies gebeurde. We waren allemaal zo ontzettend bang.”

De overval op de school heeft onmiddellijke kritiek op de Britse regering uitgelokt, die niet genoeg zou doen om veiligheid op scholen te verhogen. In de afgelopen zes jaar zijn er herhaaldelijk aanbevelingen gedaan voor grotere veiligheid op scholen, onder andere door de Health and Safety Commission. Maar die aanbevelingen richtten zich vooral op het voorkomen van geweld jegens het onderwijzend personeel. De meeste onderwijzers en leraren zijn ervan overtuigd dat gewelddadige incidenten toenemen. De daders zijn meestal ouders of voormalige leerlingen, terwijl scholen in verpauperde wijken ook moeten tolereren dat leerlingen zich op school overgeven aan bendevorming of aan drugshandel.

Eén van de aanbevelingen die de regering volgens de onderwijsvakbond NUT had moeten opvolgen, was die voor het creëren van één duidelijke ingang met een receptionist voor bezoekers van een school. Over pasjes voor leerlingen en leraren, walkie-talkies en alarmknoppen voor onderwijzend personeel en bewakingspatrouilles in en om schoolgebouwen zijn de meningen uiterst verdeeld.

    • Hieke Jippes