Reisverhalen in Passport

Passport 7. The Serpent's Tail, 239 blz.ƒ26,30

Passport is een halfjaarlijks tijdschrift van de Engelse uitgeverij Serpent's Tail, waarin zo internationaal mogelijk proza wordt opgenomen over een thema of een land. De zevende aflevering gaat over reizen, het volgende, in oktober pas, over Portugal. Lieve Joris is in Passport aanwezig met haar verhaal over Caïro, waar ze de nog beduusde ontvanger van de Nobelprijs voor literatuur 1988, Naguib Mahfoez ontmoette. Eric Dickens, een in Blaricum woonachtige Engelssprekende vertaler van Ests, Nederlands, Afrikaans, Zweeds en Fins literair werk, vertaalde voor Passport een verhaal van de Est Arvo Valton die als veertienjarige jongen met zijn moeder voor vijf jaar naar Siberië werd verbannen. Van Valton verscheen bij De Geus werk in het Nederlands. 'The Man with the Green Rucksack' gaat, op de juiste droge toon, over een ideologisch verantwoorde missie, met tal van speciaal ingestelde commissies, tegen een man die hardop boeken voorleest in de wachtkamer van een station.

Bekende namen in dit reisprozanummer zijn Nicolas Bouvier (L'Usage du Monde, 1963), Günter Kunert, Albert Russo, en Bill Bryson van The Lost Continent en het reisverhaal over Europa Neither Here nor There. De in Engeland wonende Amerikaan Bryson (1951) wordt geïnterviewd over zijn werk als reisschrijver. “Now it seems that every month there are fewer and fewer decent publications to write for.” De Amerikaanse bladen zijn er hard op achteruit gegaan, vindt Bryson, ze willen alleen maar één enorme lap van een hoofdartikel en verder korte stukjes om de pagina's op te vullen. “Well there isn't anything in Britain that's worth ten thousand words of interest to an American audience.” Bryson stamt uit een familie van krantenmakers. Alleen de fact checkers van de National Geographic voldoen nog aan ouderwets strenge criteria, stelt hij, pedant als altijd. Passport doet sterk denken aan Atlas, behalve dat dat hoofdzakelijk Nederlandse auteurs heeft.