Partijen in Den Haag eens over nieuw college

DEN HAAG, 29 MAART. De gemeente Den Haag krijgt de komende raadsperiode opnieuw een college van VVD, PvdA, D66 en CDA. De onderhandelaars bereikten gisteravond een principe-akkoord over de verdeling van zeven wethouderposten, één minder dan de vorige periode. GroenLinks, dat wel aan de onderhandelingen deelnam, maakt geen deel uit van het nieuwe college.

De VVD, die de na de verkiezingen van 2 maart de grootste partij is geworden in Den Haag, krijgt drie wethouderzetels. De PvdA krijgt er twee, D66 en CDA ieder één. De VVD'er R. van der Laan is de enige nieuwe wethouder. Het Groen Links-raadslid Mollier toonde zich teleurgesteld. De verkiezingsuitslag is niet vertaald in het nieuwe college, zei ze.

De vier partijen gaan de komende dagen nog onderhandelen over het financiële beleid voor de komende raadsperiode. De partijen zijn overeengekomen dat er minder moet worden bezuinigd dan de 165 miljoen gulden die in de afgelopen periode aan de orde waren.

Het nieuwe college heeft geen strategie afgesproken over hoe er de komende vier jaar met de extreemrechtse partijen moet worden omgegaan. De CD heeft vier zetels, CP'86 één. “Het beleid zal er voor een groot deel op gericht zijn de leefbaarheid in de oude wijken te verbeteren”, aldus PvdA-lijsttrekker Heijnen.

In Eindhoven levert het Algemeen Ouderen Verbond, dat met vijf leden in de raad was gekozen, een wethouder. Het CDA mag twee wethouders leveren, PvdA, D66, de VVD leveren ieder één wethouder. Zowel het CDA als de PvdA hebben daarmee een wethouder ingeleverd. De verdeling van de portefeuilles moet nog plaatsvinden, net als het aanwijzen van de beoogde kandidaten. Eén van de grootste problemen bij de vorming van het nieuwe college was het ontbreken van een programma bij het Algemeen Ouderen Verbond.