Parlement Bosnië besluit vandaag over grondwet

SARAJEVO, 29 MAART. Het Bosnische parlement zal naar verwachting vandaag, aan het slot van een tweedaagse zitting in Sarajevo, zijn goedkeuring hechten aan de grondwet van de nieuwe federatie, waarover op 18 maart in Washington overeenstemming is bereikt tussen de moslims en de Bosnische Kroaten.

Bij de opening van de zitting van het parlement, die werd vertraagd door de late aankomst van de Kroatische leden, nodigde de Bosnische premier, Haris Silajdzic, de Bosnische Serviërs opnieuw uit zich bij de federatie aan te sluiten: “De deur is open.” De Serviërs hebben de mogelijkheid van aansluiting echter al afgewezen; gisteren beschuldigden zij de moslims van de opening van een “lente-offensief” tegen de Serviërs in het noorden van Bosnië - een beschuldiging waarvoor VN-waarnemers overigens later meldden geen bewijzen te hebben gevonden. De moslims zelf maakten wel melding van een treffen tussen Bosnische Serviërs en moslims nabij Teslic, niet ver van de enclave Maglaj.

Silajdzic riep ook de moslims en de Kroaten op het federatie-akkoord - dat wil zeggen de grondwet van het nieuwe Bosnië - ten uitvoer te brengen en niet stil te staan bij de conflicten uit het verleden. “Dit is niet de tijd om euforisch of pessimistisch te zijn, maar de tijd om het akkoord in de praktijk te brengen”, aldus Silajdzic. (Reuter, AP, AFP)