Nieuwe naam voor Filmdagen

AMSTERDAM, 29 MAART. De Nederlandse Filmdagen te Utrecht veranderen dit jaar met ingang van de veertiende editie (21 tot en met 30 september) van naam. Het Nederlands Film Festival blijft de gelegenheid waar de jaaroogst van eigen bodem vertoond wordt, maar voor het eerst zal er vooraf een selectie worden gemaakt uit alle sinds de vorige editie gereed gekomen Nederlandse speelfilms, documentaires, korte films en tv-dramaprodukties. De selectie wordt gemaakt onder verantwoordelijkheid van directeur Jacques van Heyningen na goedkeuring door het dagelijks bestuur. In de gebruikelijke categorieën wordt de Grote Prijs der Nederlandse Film, ook bekend als het Gouden Kalf, door een jury toegekend.

Nieuw is de toekenning van een Gouden Kalf aan een speelfilm uit een ander klein Europees filmland. Kandidaten zijn op vergelijkbare nationale filmfestivals bekroonde produkties, die vertoond zullen worden in de sectie Best of the Fest. Het streven is deze sectie uit te wisselen met zusterfestivals.

De vernieuwingen van een voorselectie en een buitenlandse sectie passen in een beleidswijziging die 'moet leiden tot een festival dat meer biedt dan een kleine, naar binnen gerichte presentatie van de Nederlandse filmindustrie'.

De retrospectieven van het 14de Nederlands Film Festival zijn gewijd aan acteur Rutger Hauer en documentarist Herman van der Horst (1911-1976). In tegenstelling tot het voorafgaande jaar is het MGM-Rembrandttheater weer een van de belangrijkste festivallocaties.