Maij verbiedt 1 april-grap op Terschelling

LEEUWARDEN, 29 MAART. Minister Maij-Weggen (verkeer en waterstaat) heeft medewerkers van Rijkswaterstaat op Terschelling verboden mee te werken aan een 1 aprilgrap van de Terschellinger horecaondernemer P. Miedema. Deze wilde een verbouwingsplan presenteren van de vuurtoren op het eiland, waarbij de Brandaris vijftig meter verhoogd zou worden. In de verhoging zouden tien appartementen, een café-restaurant en een glazen sky-bar komen. De toren zelf zou door de “lift” 100 meter boven de grond komen te staan, waardoor de radarantenne een beter uitzicht over het Wad zou krijgen. Architect G. Glas uit Leeuwarden ontwierp een driedimensionale animatiefilm en er werden een luxe maquette en verbouwingstekeningen gemaakt, ter waarde van 30.000 gulden. “Ik hou van een leuke 1 aprilgrap”, aldus Miedema, die 2,5 maand aan de voorbereidingen werkte.

Medewerkers van Rijkswaterstaat op Terschelling, de burgemeester van het eiland, de Leeuwarder Courant en Omrop Fryslân TV waren in het “complot” opgenomen. Ook een protestactie werd geënsceneerd. Volgens Miedema was Verkeer en Waterstaat bereid mee te werken in de vorm van een persbericht. Een woordvoerder van het ministerie ontkent dit. De medewerkers van Rijkswaterstaat op Terschelling hebben volgens haar in januari inderdaad toestemming gevraagd aan hun chef. Het bericht bereikte de minister echter die de grap “ongepast en flauw” vond. Het ministerie steekt immers al genoeg energie in het 400-jarig bestaan van de Brandaris. “Hebben mijn mensen niets beters te doen?” vroeg Maij zich af. De medewerkers van Rijkswaterstaat mochten dus niet meedoen.

De woordvoerder zegt dat er geen sprake is van disciplinaire maatregelen als medewerkers wèl hun medewerking zouden verlenen. “Er is door de minister op geen enkele wijze met ontslag gedreigd. Al kan het best zo zijn dat een chef heeft gezegd dat het zware consequenties kan hebben.” Volgens een medewerker van Rijkswaterstaat op Terschelling die bij het plan betrokken was, werd hem “op niet mis te verstane wijze” duidelijk gemaakt dat degradatie of ontslag dreigde.

Architect G. Glas noemt de beslissing van Maij-Weggen “zwaar waardeloos”. “Het is heel jammer dat ze zo weinig humor heeft. Maar we willen niet dat een grap ten koste gaat van iemands baan.”

    • Karin de Mik