Kunstenaar en vioolleraar Jan Bor (83) overleden

AMSTERDAM, 28 MAART. De schilder Jan Bor is zaterdag op 83-jarige leeftijd in Amsterdam overleden. Bor kreeg vooral bekendheid als vioolleraar van zijn zonen Dick en Christiaan, en Rudolf Koelman. Als beeldend kunstenaar leidde hij een teruggetrokken bestaan.

In de stijl van het magisch realisme schilderde hij afstandelijk en met uiterste precisie zijn van dood en vergankelijkheid doortrokken stillevens, waarop hij met alledaagse voorwerpen een navrante atmosfeer wist op te roepen.

Jan Bor was als violist en als schilder autodidact. Hij werd lid van de kunstenaarsvereniging 'De Brug', en hij exposeerde in het Stedelijk Museum en het Museum Mesdag. Na 1950 legde hij zich om den brode steeds meer toe op het vioolonderricht, maar hij bleef schilderen. Jan Bor liet een klein oeuvre na, waarvan het Singer Museum in Laren in 1993 een bescheiden expositie organiseerde. In maart 1995 zullen Bors werken worden tentoongesteld in het Dordrechts Museum.