Krajicek bij rentree zonder pijn maar wel snel vermoeid

ROTTERDAM, 29 MAART. De Nederlandse tennisser Richard Krajicek heeft gisteren voor het eerst sinds vijf maanden een tennispartij gespeeld. Hij won in Estoril met Menno Oosting in het dubbelspel met 6-7, 6-4 en 6-3 van de Duitsers Prinosil en Riglewski, die als derde geplaatst waren. Krajicek, die door zijn blessure uit de top-twintig zakte, speelt volgende week weer enkelspel in Barcelona.

“Ik voel me goed”, zei de 22-jarige Krajicek op de persconferentie na de partij. “Ik heb vandaag geen pijn gevoeld. In het begin van de partij was ik even bang om me voor honderd procent te geven, maar daarna ging het goed.”

Krajicek is vijf maanden uitgeschakeld geweest omdat hij een tendinitis had aan beide knieën. “Die was tamelijk serieus in mijn rechterknie en ik had ook last van mijn linkerknie”, zei Krajicek. Een tendinitis is een chronische ontsteking op de plaats waar de pezen hechten aan de onderkant van de knieschijf. Die pezen worden bij topsport zo zwaar belast, dat er kleine scheurtjes en vervolgens littekenweefsel kunnen ontstaan. Het lichaam reageert alsof er ontsteking plaatsvindt.

Krajicek vertelde gisteren dat hij al vier jaar last had van zijn knieën. “Ik had soms een week lang pijn, vooral op hardcourt-banen, en dan weer twee weken geen pijn.” Vorig jaar verergerde de blessure. Op gravel, een zachtere ondergrond, had hij nooit problemen gehad, maar bij de Davis-Cupwedstrijd in juli 1993 tegen Zweden op het Malieveld bleek voor het eerst dat zijn knieën ook daar begonnen op te spelen. Begin augustus in Los Angeles, waar hij in de halve finale Sampras versloeg en in de finale van Chang won, moest hij zelfs pillen slikken tegen de pijn.

“Toen besefte ik dat er wat moest gebeuren”, zei Krajicek in Portugal. “Pillen slikken was de oplossing niet.” Hij liet zich op Papendal behandelen door de NOC*NSF-arts Peter Vergouwen. “Ik mocht pas weer spelen, als de blessure volledig genezen was”, zei Krajicek.

Het revalidatieproces begon met tien weken zonder tennisracket. Hij mocht alleen trainen in het zwembad, wat fietsen en onderging elektroden-stimulatie om de spieren aan te sterken. Daarna mocht hij ook hardlopen en krachtoefeningen doen. “Toen mijn knie beter werd, kon ik steeds harder trainen”, zei Krajicek. “Het was de kunst om de juiste balans te vinden tussen rust en training. Ik moest de kracht in mijn spieren weer terugkrijgen, terwijl de blessure niet terug mocht komen.”

Krajicek stelde zijn rentree op de tennisbaan uit tot het gravelseizoen. Volgende week zal hij in Barcelona in het enkelspel uitkomen, in Estoril beperkt hij zich tot het dubbelspel. “Het is belangrijk om alvast aan de competitie te wennen. Ik word nog snel moe. Maar ik heb geen pijn.”

“Het is onmogelijk om het hele seizoen alleen graveltoernooien te spelen”, vervolgde Krajicek. “Na Wimbledon zijn er niet veel toernooien op gravel. Bovendien heb ik al verplichtingen in Amerika om een paar toernooien te spelen. Daarna wil ik ook het indoor-seizoen spelen. Maar ik ben wel van plan zo min mogelijk toernooien te spelen. Ik zal zeker niet bang zijn om er een paar af te zeggen, als dat nodig is. De komende twee maanden zijn heel belangrijk. Dan zal blijken hoe ik me houd bij vijf uur per dag, zeven dagen per week, tennissen. En over zes maanden moet alles helemaal voorbij zijn.”