Koers aandeel ING reageert nauwelijks op jaarcijfers

AMSTERDAM, 29 MAART. De koersen op de Amsterdamse effectenbeurs daalden in de loop van de ochtend licht. Het aandeel ING reageerde nauwelijks op de publikatie van de jaarcijfers.

AMSTERDAM De koersen op de aandelenmarkt in Amsterdam zakten in de loop van vanmorgen langzaam weg. Begon de beurs nog een tikkeltje hoger, na enige tijd stond de barometer - de AEX-index - met 2,21 punten verlies op 108,72. De twijfel over het renteverhaal drukt nog steeds zwaar op de markt. Gaat de rente fundamenteel omhoog of is het slechts een hobbel, zo vragen veel beleggers zich af.

De obligatiemarkt zakte eveneens terug. Was de voor de internationale kapitaalmarktrente toonaangevende tienjarige staatslening (5,75 procent) aan het begin van de handel nog vier dubbeltjes beter op 94,95, later in de ochtend was er van de winst nog maar een dubbeltje à 15 cent over.

Internationaal lieten de beurzen het ook afweten. Londen noteerde om 11.15 uur 4 punten verlies, Frankfurt verliet het hoogste punt van de dag (4,42) en Parijs stond 3,76 lager. De dollar gaf evenmin houvast. De koers noteerde een halve cent lager.

“We gaan duidelijk de weg terug”, zei een handelaar met het oog op de afbrokkelende koersen. De grote belegger, vooral de institutionele belegger, is onzeker en houdt zich op aan de zijlijn. “Er is ook absoluut geen omzet. Neem nou een KNP BT, 38.000 stuks reële omzet in twee uur tijd, dat is niks”, zei een handelaar. Hij vindt het beangstigend. “Wat gaat er gebeuren als er bij zo weinig vraag opeens hele plukken aandelen naar de markt komen. Er hoeft hier of daar maar een signaal over de rente afgegeven te worden en de hele markt wordt nerveus.”

Slechts weinig fondsen zochten een weg omhoog. Gist-brocades wist zestig cent te verbeteren op 52 gulden, Elsevier klom negentig cent op 170,40 gulden. In Frankrijk wist Reed Elsevier de groep OIP over te nemen (omzet 47 miljoen gulden). Hoogovens sterkte twee dubbeltjes aan.

Rond 11.15 uur kwam ING met zijn resultaten over 1993. De nettowinst is vorig jaar met 10,9 procent gestegen. De winst per aandeel kwam uit op 8,01 gulden. Dat is weliswaar 6,8 procent hoger dan in 1992, maar aan de onderkant van de ramingen van analisten. Die rekenden op een winst per aandeel van tussen de 7,95 en 8,25 gulden. Het aandeel reageerde nauwelijks. ABN Amro was op dat moment een dubbeltje in koers gestegen tot 65,40 gulden.

NEW YORK De aandelenkoersen op de effectenbeurs van Wall Street zijn maandag voor de derde achtereenvolgde dag omlaag gegaan. Nadat de Dow Jones-index van de dertig grootste fondsen donderdag al 48,37 punten had verloren en vrijdag nog eens 45,78 punten moest prijsgeven, schoot de belangrijkste beursmeter na nauwelijks twee uur handel opnieuw ruim 45 punten naar beneden. In de loop van de dag herstelden de koersen evenwel waardoor de Dow Jones-index sloot met een verlies van 12,38 punten op 3762,35.

TOKIO Op de effectenbeurs van Tokio daalde de Nikkei-index van de 225 belangrijkste fondsen met 232,05 punten tot 19.709,42 punten.