KLM haalt met jongste emissie 1,2 mld binnen

AMSTERDAM, 29 MAART. De luchtvaartmaatschappij KLM heeft bij de jongste aandelenemissie 1,19 miljard gulden ophaald bij beleggers. Dat is bijna 200 miljoen gulden meer dan was verwacht.

Dit heeft KLM vanmorgen meegedeeld. Door de grote belangstelling is de emissie per vandaag vervroegd afgesloten. Oorspronkelijk zou de opbrengst pas op 7 april bekend worden gemaakt. De luchtvaartmaatschappij sprak vanmorgen van een grote kwantitatieve en kwalitatieve belangstelling, met name van buitenlandse beleggers. De emissie was daarom ruim overtekend, zodat geen volledige toewijzing op de inschrijvingen heeft kunnen plaatsvinden. Door de grote belangstelling heeft het bankensyndicaat zijn optie op nog eens 15 procent van de 18,5 miljoen geplaatste aandelen nu al uitgeoefend. In totaal zijn door KLM 21,275 miljoen aandelen geplaatst van 20 gulden nominaal, tegen de uitgiftekoers van 44 gulden die vrijdag al bekend werd gemaakt.

Dat deel van de emissie bracht 936 miljoen gulden op. Daarnaast heeft de Staat voor 235 miljoen gulden aan preferente aandelen genomen en voor 22 miljoen gulden volgestort op al in haar bezit zijnde aandelen. Het belang van de Nederlandse overheid is hiermee gehandhaafd op 38,2 procent. De emissie heeft de Staat in totaal 300 miljoen gulden gekost.