Japan heft beperking auto-export naar VS op

TOKIO, 29 MAART. Japan zal de vrijwillige exportbeperking van auto's naar de Verenigde Staten opheffen. Dit heeft het ministerie van handel vanmorgen bekendgemaakt.

Volgens Hiroshi Kumagai, hoofd van het ministerie van handel, volgt het besluit na een jarenlange daling van de auto-export naar de VS. Hij zei dat de trend zich zal voortzetten, omdat Japanse autoproducenten hun produktie in de VS vergroten en hun aankoop van Amerikaanse onderdelen opvoeren in een poging het Japanse handelsoverschot te verminderen. De vrijwillige exportbeperking is daarom niet meer nodig.

De door de Japanse regering opgelegde zelfbeperking dateert van 1981, toen de wrijvingen over de Japans-Amerikaanse handelsrelatie toenamen. De Japanse auto-export naar de Verenigde Staten daalde van 2,3 miljoen voertuigen in 1986 naar 1,4 miljoen dit jaar. Het plafond was door Tokio vastgesteld op 1,65 miljoen voertuigen. In dezelfde periode nam de produktie van Japanse auto's in de VS toe van 500.000 tot 1,5 miljoen.

“Het is zeer symbolisch dat de lokale produktie (in de VS) in 1993 uitstijgt boven de de export,” aldus Hirokazu Hayashi, directeur van de autodivisie van het ministerie van handel. Hij zei geen Amerikaanse oppositie te verwachten tegen de opheffing van de vrijwillige exportbeperking. (AP)