Israelisch leger doodt zes leden van El Fatah

TEL AVIV, 29 MAART. Een geheime eenheid van het Israelische leger heeft gisteravond in het vluchtelingenkamp Jabaliya in de Strook van Gaza zes Palestijnen doodgeschoten die behoorden tot de Fatah-beweging van PLO-leider Yasser Arafat. Het overleg tussen de PLO en Israel, vandaag in Kairo, zal niettemin doorgang vinden.

De zes Palestijnen werden gisteren nabij de Groene Moskee in Jabaliya overvallen door Israelische militairen die waren vermomd als Arabieren. Volgens een legerwoordvoerder behoorden de zes mannen tot de Haviken, de militaire vleugel van Fatah, en waren ze gekleed in camouflagepakken en droegen ze wapens en maskers. Palestijnse bronnen meldden echter dat de zes mannen bezig waren met het verspreiden van pamfletten waarin gegevens stonden over de Palestijnse politie die in de Gazastrook zal opereren. Een van de doodgeschoten Palestijnen stelde uit naam van Fatah politieagenten aan.

“De soldaten hebben correct gehandeld door op gemaskerde Palestijnen te schieten”, zeiden militaire kringen aanvankelijk. Maar nadat duidelijk was geworden dat de zonder waarschuwing neergeschoten Palestijnen niet op de lijst stonden van 'gezochte Palestijnen' beseften militaire kringen de mogelijk ernstige politieke consequenties van dit incident.

Over de bezette gebieden spoelt sedert gisteravond een golf van protest, waarbij vanmorgen volgens Palestijnse bronnen in Nablus alleen al 20 gewonden vielen.

Generaal Amnon Shahak, lid van de Israelische delegatie naar het vredesoverleg, probeerde gisteravond de Palestijnse delegatieleider Nabil Shaath telefonisch uit te leggen dat de schietpartij 'een vergissing' was. Vanmorgen vloog de Israelische delegatie naar Kairo, nog voordat 'Tunis' duidelijkheid had verschaft over het wel of niet doorgaan van het overleg. Arafat verschafte later die duidelijkheid wel.

    • Salomon Bouman