Invallen wisselkantoren op verzoek van België

AMSTERDAM, 29 MAART. Bij drie geldwisselkantoren in Amsterdam heeft de politie afgelopen vrijdag op verzoek van de Belgische politie invallen gedaan. Dat zegt de persvoorlichter van de Amsterdamse politie.

In de Kromme Elleboogsteeg, op de Hobbemakade en aan het Rokin zijn huiszoekingen gedaan en administraties in beslaggenomen. Het ging volgens de politie om vestigingen van City International Change en van 'Het Kantoortje'. Bij de actie waren drie Belgische politiefunctionarissen aanwezig. Twee transporten van 'een professionele geldtransporteur' werden onderschept. Bij één geldwisselkantoor werd ruim één miljoen gulden in beslaggenomen. In totaal werd 3,3 miljoen gulden in beslaggenomen.

Justitie in België vermoedt dat een “grote geldwisselfirma” in Brussel betrokken is bij heling. De bank ontvangt wekelijks geld van de Amsterdamse geldwisselkantoren. Vorig jaar maakte de Amsterdamse politie, na een onderzoek van de fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst (fiod), een eind aan de activiteiten van een familie die vijf geldwisselkantoren in het centrum van de hoofdstad exploiteerde.

Volgens de politie speelden de kantoren een belangrijke rol bij het witwassen van geld dat afkomstig was van criminele transacties. In het laatste half jaar van '93 zouden de kantoren in totaal 170 miljoen gulden hebben omgezet. Na deze operatie, die de codenaam 'Het Gouden Kalf' droeg, steeg de omzet van de Brusselse bank tot een jaaromzet van honderdtwintig miljoen gulden. In Israël is vorige week een politieman aangehouden die ervan wordt verdacht informatie aan de Israelische verdachten in de Gouden Kalf-zaak en hun advocaten te hebben toegespeeld.