ING trekt 1 miljard aan voor expansie

AMSTERDAM, 29 MAART. Internationale Nederlanden Groep (ING) wil een obligatielening van 1 miljard gulden uitgeven voor expansie. De bank-verzekeraar wil in Oost-Europa en het Verre Oosten fors gaan investeren.

Dit heeft ING vandaag bij de publicaties van de jaarcijfers bekendgemaakt. Begin dit jaar nam de groep al een belang in de Poolse bank Slaski. Bovendien heeft de verzekeraar toestemming gekregen om in enkele grote steden in China vertegenwoordigingen te beginnen.

Volgens het bestuur van ING was 1993 een goed jaar: de nettowinst steeg met 10,9 procent tot 2,03 miljard gulden. De winst per aandeel kwam 6,8 procent hoger uit op 8,01 gulden, terwijl het dividend met 9,7 procent steeg tot 3,50 gulden. Op de beurs reageerde het aandeel ING nauwelijks op de jaarcijfers. De meeste analisten hadden de winst- en dividendstijging al ingeschat.

Over de winstontwikkeling in 1994 wilde het bestuur geen uitspraken doen “door de vele onzekerheden met betrekking tot de ontwikkelingen in de markten waarin de groep actief is”.

ING heeft vooral dankzij een grote waardestijging van de beleggingsportefeuille van het verzekeringsbedrijf het eigen vermogen enorm zien toenemen. Het eigen vermogen steeg vorig jaar met bijna 38 procent tot 21,5 miljard gulden.

Het levensverzekeringsbedrijf behaalde goede resultaaten, maar de schadeverzekeringen scoorden op de meeste gebieden gelijk of slechter dan in 1992. Dit kwam vooral door de auto- en de aansprakelijkheidsverzekeringen. Op dit gebied verwacht ING echter een herstel door premieverhogingen. Nationale Nederlanden schade boekte met de verzekeringen voor arbeidsongeschiktheid 'een verheugende groei' aldus ING.

Per saldo was het resultaat van de schadeverzekeringen in 1993 toch nog hoger dan in 1992. Dit kwam doordat de Britse maatschappij Orion uit de boeken is geschrapt. De autonome groei van alle verzekeringsactiviteiten betitelt ING als 'gezond': het resultaat vóór belastingen steeg met 11 procent tot 1,53 miljard gulden. Dit kwam vooral door sterk stijgingen bij de levenbedrijven in Noord-Amerika en Nederland.

Nog sterker stegen de resultaten van het bankbedrijf: het resultaat voor belastingen steeg met 27 procent tot 1,340 miljard gulden. Het bankbedrijf heeft 980 miljoen gulden gestopt in de stroppenpot. De baten groeiden met 12,7 procent tot 7,78 miljard gulden, sneller dan de lasten die met 10,1 procent stegen tot 6,90 miljard gulden. Het gemiddeld aantal medewerkers bij ING is met 5 procent gedaald, mede door het buiten de boeken brengen van dochters NRG en Orion. Volgens het concern zijn de personeelslasten gelijk gebleven, omdat het minder grote aantal medewerkers de loonstijgingen hebben gecompenseerd.