Hiddink vecht tegen slecht imago Valencia

MADRID, 29 MAART. Sinds Guus Hiddink vorige week terugkeerde in Valencia kan de coach geen stap verzetten zonder enthousiaste gelukwensen, uitnodigingen en huldeblijken in ontvangst te nemen. “Dat je direct omringd wordt door televisieploegen en verslaggevers ben ik hier in Spanje natuurlijk wel gewend', aldus Hiddink. “Maar dat er donderdag vierduizend mensen stonden te kijken tijdens de training was toch wel verrassend.” De Nederlandse trainer werd in november vorig jaar door het voormalige bestuur van de Spaanse voetbalclub Valencia na aanhoudende ruzies de laan uitgestuurd. Na een serie schandalen is de oude garde die in het bestuur van Valencia de dienst uitmaakte inmiddels afgezet. Hiddink stemde in met het verzoek om terug te komen en Valencia onthaalde zijn trainer met alle emoties die een verloren gewaande zoon toekomen.

Dit weekeinde trad Valencia voor het eerst sinds maanden weer aan onder leiding van Hiddink in een uitwedstrijd tegen Real Madrid. Valencia werd met 3-2 verslagen, maar die nederlaag had iedereen wel zien aankomen. In het Bernabeu-stadion maakte Valencia, dat een aantal topspelers moest missen, niet veel kans. Niettemin wist Valencia tot ontzetting van het Madrileense publiek in de eerste helft lange tijd een 1-0 voorsprong vast te houden. Een teken dat de ploeg weer in iets gelooft, meent Hiddink. “We misten natuurlijk kwaliteit. Het was allemaal niet het denderende spel zoals we dat aan het begin van het seizoen gewend waren. Maar de bereidheid is er weer”, aldus de trainer.

Dat het uitgerekend een wedstrijd tegen Real Madrid was waarmee Hiddink zijn terugkeer inluidde, is niet vrij van enige symboliek. De 3-0 nederlaag tegen Real in november bezorgde het Valencia-bestuur net het geldige excuus om Hiddink voor de rest van het seizoen als trainer te ontslaan. Eerder was de positie van Hiddink al ter discussie komen te staan na de nederlaag tegen Karlsruher SC voor de UEFA Cup.

In werkelijkheid was er sprake van ander ongenoegen. Ondanks het feit dat Hiddink de resultaten van Valencia in de afgelopen drie seizoenen belangrijk wist te verbeteren, laaiden de meningsverschillen hoog op met een deel van het bestuur onder leiding van de voormalige voorzitter. Hiddink had zich bij een deel van de bestuurstop en de directie al niet bijster populair gemaakt met het doorvoeren van een aantal interne reorganisaties. “Iedereen liep maar een beetje door elkaar heen en er gebeurde uiteindelijk niets”, weet Hiddink zich te herinneren. “Maar we zijn er wel in geslaagd de zaak technisch op orde te brengen. Ik had een goede assistent gekregen en de inhoud van de trainingen was verbeterd.”

Met het tweede deel van de plannen van Hiddink, dat vooral een verbetering van de kwaliteit van de spelers inhield, verliep het evenwel minder voorspoedig. “Met het aantrekken van Romario van PSV zouden we vorig jaar al een goed eind op weg zijn geweest. Een deel van het bestuur zat op mijn lijn”, aldus Hiddink. De transfer ketste uiteindelijk af toen Valencia niet bereid bleek tien miljoen gulden te betalen aan PSV. Barcelona kaapte vervolgens de sterspeler weg.

Ook de andere plannen van Hiddink om de ploeg te verjongen werden vakkundig getorpedeerd. “We zitten nu met een selectie waarvan de gemiddelde leeftijd zo rond de 29 ligt”, zegt Hiddink. “Ik had vijf spelers op mijn lijst staan die we voor relatief weinig geld aan konden trekken. Maar daar kwam uiteindelijk niets van terecht. Dat betekende dat de prestaties op langere termijn zouden dalen, terwijl de economische waarde van de spelers alleen maar afnam.”

In de afgelopen maanden veranderde het klimaat bij Valencia echter radicaal. Een deel van het oude bestuur moest onder verdenking van valsheid in geschrifte bij het afsluiten van televisiecontracten aftreden en de voormalige technisch directeur van de voetbalschool van de club die Hiddink als trainer opvolgde ruimde eveneens het veld. De bestuurders kwamen aan het bewind die zich al eerder aan de zijde van Hiddink hadden geschaard. Bestuursvoorzitter Francisco Roig stelde eerst Hiddinks voormalige assistent José Rielo als trainer aan en vroeg vervolgens of Hiddink zelf voor de resterende wedstrijden wilde terugkeren.

Zo op het oog een voorstel waar weinig eer aan te behalen valt. Valencia is er na het vertrek van zijn trainer niet op vooruit gegaan. De club duikelde naar een negende plaats in de Spaanse eredivisie en de snel opeenvolgende trainerswisselingen hebben de motivatie er niet beter op gemaakt. De ploeg heeft bovendien nog een aantal moeilijke uitwedstrijden voor de boeg tegen Spaanse koplopers als Barcelona en Deportivo. En extra salaris zit er ook niet in, aangezien Hiddink officieel al betaald was voor dit seizoen.

Dat Hiddink niettemin op het aanbod in ging kwam dan ook als een verrassing. “Ja, ik heb de laatste tijd veel gehoord dat ik alleen maar wat te verliezen en niets te winnen heb”, erkent de trainer. “Je kunt natuurlijk ook een paar maanden niets gaan doen en het was zeker zo dat ik me niet bepaald verveelde. Maar uiteindelijk hebben niet zozeer rationele alswel affectieve overwegingen een rol gespeeld bij mijn terugkeer.”

De liefde voor de club deed in Spanje de geruchtenmachine over een mogelijke continuering van het trainersschap op volle toeren draaien. Hiddink onderstreept dat hij op dit moment met geen enkele club praat over “concrete contracten”. “Ik heb gezegd dat ik aan het einde van dit seizoen mijn handen vrij wil hebben en dat is nog steeds zo.” Hoewel hij de mogelijkheden zelf niet groot acht, sluit Hiddink een mogelijke terugkeer bij Valencia niet uit. “De eerste stap van mijn reorganisatieplan is gezet en nu is het afwachten of ook de tweede stap wordt gezet. Er moet vers bloed in de ploeg komen en de mogelijkheden daartoe zijn er tijdens mijn afwezigheid niet groter op geworden. De sportieve val die Valencia heeft gemaakt is nog wel op te vijzelen, maar de club is in opspraak geraakt en het aangetaste imago vormt een groter probleem.”

    • Steven Adolf