Heineken breidt Hongaars bezit uit

Heineken heeft het belang van 55,3 procent in de Hongaarse brouwerij Komároni Sörgyár verhoogd van 55,3 naar 100 procent.

Heineken neemt al sinds 1991 deel in deze brouwerij en heeft nu de resterende 44,7 procent overgenomen van de staatsoliemaatschappij MOL.

Volgens Heineken heeft de Hongaarse biermarkt zich in de afgelopen jaren uitstekend ontwikkeld. De afzet van Komáromi is aanzienlijk gestegen dankzij een toenemende vraag naar kwaliteitsbieren. Sinds 1991 is de capaciteit van de brouwerij uitgebreid van 400.000 naar 500.000 hectoliter. Komároni heeft 320 medewerkers. Heineken wil niet zeggen welk bedrag met de acquisitie is gemoeid.

Aandeelhouders van de Poolse brouwerij Zywiec hebben inmiddels een voorstel voor een aandelenemissie goedgekeurd. Via deze emissie zal Heineken een belang van 24,9 procent in deze brouwerij verwerven, waarmee 77 miljoen gulden is gemoeid.

Voorts heeft Heineken met de Amerikaanse onderneming Coors Brewing overeenstemming bereikt over de verkoop van het belang in de Spaanse brouwerij El Aquila in Zaragoza. Heineken heeft een belang van 51,2 procent in El Aquila, waar de afgelopen jaren grote verliezen zijn geleden. Eerder werd de brouwerij in Cordoba verkocht aan de Colombinaanse brouwerijgroep Bavaria.

Met de positieve invloed van de verkoop van El Aquila op het resultaat van Heineken is al rekening gehouden bij de publicatie van de winstverwachting voor 1994. Die verwachting wijst op een verdere winststijging. Het concern zal verder dit jaar een buitengewone bate ontvangen van 58 miljoen gulden uit de verkoop van het 50-procentsbelang in de jeneverdochter Bols Benelux.

Niet bekend