Fjodorov is bitter over akkoord IMF-Moskou

ROTTERDAM, 29 MAART. De voormalige Russische minister van financiën Boris Fjodorov heeft scherpe kritiek op het recente akkoord tussen het Internationale Monetaire Fonds (IMF) en Rusland over een lening van 1,5 miljard dollar. “Hoe sneller het geld (aan Moskou) wordt verstrekt, deste sneller zullen we een verandering in de verkeerde richting zien,” aldus de hervormingsgezinde Fjodorov in een artikel van zijn hand in de Financial Times.

Volgens de ex-minister, die nu lid is van het Russische parlement, gaan de “vijanden van hervorming” tegen hun eigen natuur in door de binnenlandse kredietverlening aan staatsbedrijven te beperken, met slechts als oogmerk de IMF-lening binnen te halen. “Geloof de Westerse deskundigen niet die zeggen - net als onze nationalisten - dat Rusland zó bijzonder is dat niets uit de beschaafde wereld erop van toepassing is,” zo schrijft hij. “Dat is stom: inflatie is in elk land inflatie. Degenen die willen dat Rusland 'geleidelijker' te werk gaat, moeten hier komen en proberen twee jaar lang te leven van een gemiddeld Russisch salaris.”

Fjodorov hekelt onder meer de Amerikaanse onderminister Strobe Talbott die over het te voeren economisch beleid de leuze “minder schok en meer therapie” lanceerde. Volgens hem heeft er in Rusland nooit een 'schoktherapie' plaatsgevonden.

De eerder dit jaar afgetreden Fjodorov vraagt zich af of het Westen “onnozel dan wel hypocriet” is. De Westerse belastingbetaler heeft er volgens hem recht op te weten wat er met het geld gebeurt. “Dat betekent dat eerst een begroting door het Russische parlement moet worden goedgekeurd en de prestatielijst van de nieuwe regering onderzocht.”

De Russische ex-minister vindt de signalen uit het Westen verwarrend. Hij herinnert eraan dat de Westerse landen onderling delibereerden, toen de regering met de hervormingsgezinde vice-premier Jegor Gaidar in 1992 en 1993 al voortgang boekte. “Nu de extreme nationalist Vladimir Zhirinovsky in het parlement is gekozen, spreekt het Westen over de uitbetaling van kredieten.”

Fjodorov toont zich hierover nogal bitter: “Ik geloof dat onze betrekkingen met het Westen zich in 1993 in de juiste richting ontwikkelden. Voor mij was het niet zozeer het geld maar de morele steun die telde. Daarom was ik in augustus de eerste die het IMF en onze regering waarschuwde toen ik zag dat onze doelstellingen niet werden gehaald. Het was heel gemakkelijk geweest de juiste cijfers voor te schotelen. Wij besloten onszelf en de wereld niet te bedriegen.”