Courtier uit Van Ommeren

AMSTERDAM, 29 MAART. Groupe Courtier, een investeringsvehikel van onder meer de Rotterdamse havenbaron Willem Cordia, stoot haar belang van 12,62 procent in het haven- en transportbedrijf Van Ommeren af.

Dat heeft Van Ommeren gisteren bekendgemaakt. De Wet Melding Zeggenschap verplicht aandeelhouders te melden wanneer zij een belang groter dan vijf procent in een beursgenoteerde onderneming verkopen. Courtier heeft iets meer dan twee jaar in Van Ommeren gezeten. De groep haalt een boekwinst van ongeveer 28 miljoen gulden uit de transactie. De resterende grootaandeelhouders in Van Ommeren zijn Delta Lloyd, Shell Pensioenfonds en de ING Groep.

Behalve Cordia nemen oud-commissionair A. Strating, J.A. Onderdijk (eigenaar oliehandel Transol en tevens commissaris bij fietsenfabrikant Union), mr. G. van den Brink en ex-CPB-directeur drs. P.B. de Ridder deel in Courtier. Zij hebben de aandelen Van Ommeren in februari 1992 aangeschaft tegen een koers van rond de 36 gulden. Het Rotterdamse bedrijf noteerde gisteren een slotkoers van 50,80 gulden op de Amsterdamse effectenbeurs. Van Ommeren presenteerde op 16 maart een sterk lagere jaarwinst. Dankzij de lopende reorganisatie is de koers echter op peil gebleven.

Cordia belegt steeds in samenwerking met een aantal anderen. Naast Groupe Courtier heeft hij de steun van de Venture Capital Investors (VCI), verschaffer van 'durfkapitaal' en actief in de onroerend goedsector. Samen met VCI heeft Cordia zijn activiteiten de afgelopen jaren uitgebreid naar de textielsector. De alliantie met Groupe Courtier omvat evenwel nog steeds zijn belangrijkste activiteiten. Courtier heeft een belang van 60 procent in fietsenfabrikant Union, waar Onderdijk ook commissaris is. Drie leden van de Groupe Courtier zijn daarnaast verantwoordelijk voor de gang van zaken bij het beleggingsfonds Bever, dat eveneens risicokapitaal verschaft.

Begin jaren tachtig was Cordia betrokken bij een mislukte overname van het havenfonds Furness, dat later fuseerde met Pakhoed. Het beleggingsbeleid van Cordia is sindsdien wat voorzichtiger geworden, wat blijkt uit het feit dat hij zijn participaties langer vasthoudt. De 'havenbaron' Cordia speelde een rol bij de samenwerking tussen Grootint en Wilton-Feijenoord en bij de fusie tussen de overslagactiviteiten van Heerema en Van Ommeren.