CNV wil royement van extreem-rechtse leden

ROTTERDAM, 29 MAART. De christelijke vakcentrale CNV wil leden royeren die zich actief voor extreem-rechtse politieke partijen inzetten. De vakcentrale komt tot dit besluit, nadat de bonden hun ledenlijsten hebben vergeleken met de kandidatenlijsten van de Centrum Democraten en CP'86. Uit dit onderzoek bleek dat vier CNV-leden zich verkiesbaar hadden gesteld voor de CD of CP'86 voor de nieuwe gemeenteraden.

De vier leden bevinden zich bij de Vervoersbond, de bond voor ambtenaren en verpleegkundigen CFO en de Industrie- en Voedingsbond. Volgens algemeen secretaris J. Brünning van het CNV heeft het bestuur van de vervoersbond een “indringend gesprek” gehad met een CD-lid, die vervolgens uit eigen beweging uit de bond is getreden. Een ander lid van de Vervoersbond die ook werkzaam is voor de extreem-rechtse partij, wordt binnenkort geroyeerd. De twee andere bonden, de CFO en de Industrie- en Voedingsbond, hebben gezegd ook een gesprek te willen hebben met de extreem-rechtse leden. Hen staat royement uit de bond te wachten.

Aanvankelijk dachten de christelijke bonden zeven mensen te hebben gevonden die zowel lid van een van de vakbonden waren als lid van de CD of CP'86. Uit nader onderzoek bleek dat in drie gevallen iemand anders in het gezin kandidaat was voor een van de extreem-rechtse politieke partijen.

Met het besluit actieve extreem-rechtse leden te royeren, volgt het CNV de opstelling van de andere vakcentrale, de FNV. Bij de Vervoersbond FNV en de Industriebond FNV zouden inmiddels de leden met een extreem-rechtse achtergrond de organisaties hebben verlaten. Op het bondscongres maakte de AbvaKabo gisteren bekend twee leden te hebben geroyeerd.