'CDA heeft sociale gezicht verloren'

DEN HAAG, 29 MAART. Het CDA heeft zijn sociale gezicht verloren door de voorgenomen maatregelen op het terrein van de sociale zekerheid en dan met name de bevriezing van de AOW.

Dat zei oud-CDA minister B. de Gaay Fortman (82) vanmiddag in een vraaggesprek met de NCRV-radio. “Mijn grief tegen het CDA is dat men zijn verleden verloochend heeft in de sociale sector,” aldus De Gaay Fortman. De oud-bewindsman was minister van binnenlandse zaken in het kabinet Den Uyl (1973-1977) en daarna tot 1981 lid van de Eerste Kamer. In dat jaar fungeerde hij ook als informateur voor de kabinetsformatie die leidde tot het kabinet Van Agt-Den Uyl. Volgens De Gaay Fortman zijn de ingrepen in de sociale zekerheid de oorzaak van het spectaculaire zetelverlies dat het CDA geleden heeft bij de gemeenteraadsverkiezingen. “Het vertrek van premier Lubbers heeft daar niets mee te maken,” zo zei hij.

De Gaay Fortman vindt dat een volgend kabinet “dringend moet komen” met een geheel nieuwe WAO-regeling. De inspanningen van het zittend kabinet op dit terrein noemt hij “gepruts”. “Er had al aan het begin van de kabinetsperiode een kleine commissie moeten worden samengesteld om binnen een half jaar een geheel nieuw wetsontwerp te maken.”

De Gaay Fortman, oud AR-man, noemde het verder “gezond voor het land” wanneer zijn partij in de oppositie zou belanden. “Door zo lang achtereen te regeren treedt gewenning op. Het hoort bij het parlementaire stelsel dat partijen elkaar regelmatig afwisselen,” aldus de oud-bewindsman, die zei te verwachten dat het CDA geen bij de komende Kamerverkiezingen “geen noemenswaardig beter resultaat” zal behalen dan bij de gemeenteraadsverkiezingen.