BMW: nog geen opleving automarkt

Een aanhoudende verbetering op de vorig jaar sterk ingezakte automarkt is nog niet in zicht, maar dit jaar zal wel wat beter verlopen dan 1993 dank zij een iets aantrekkende economie.

Dit heeft het Duitse autoconcern BMW vandaag laten weten in een toelichting op de cijfers over 1993.

BMW heeft het vorig jaar een stuk beter gedaan dan zijn meeste concurrenten, die vrijwel allemaal op verlies uitkwamen. Het netto resultaat van de autofabrikant bedroeg 516 miljoen mark, 29 procent lager dan in 1992. De omzet verminderde met 7 procent tot 29,02 miljard mark en de verkoop van auto's zakte met 9,2 procent tot 534.397 stuks. De achteruitgang van verleden jaar is in het eerste kwartaal van dit jaar tot staan gekomen. De autoverkoop was weliswaar vrijwel gelijk aan die van de eerste drie maanden van 1993, maar de omzet nam toe met 2,7 procent tot 7,5 miljard mark. De produktie was zeven procent kleiner doordat er minder werkdagen waren en BMW overschakelde op de produktie van andere modellen.

Het concern denkt dit jaar een “bevredigend” resultaat te kunnen bereiken, ondanks de financiële lasten die de overneming van de Britse autofabrikant Rover meebrengt. Rover kwam onlangs voor ongeveer twee miljard gulden in Duitse handen.

Over de divisie motorfietsen heeft BMW niet te klagen. De produktie nam in de eerste drie maanden toe met 12,5 procent tot 12.100 stuks en de verkoop groeide met 31 procent tot 10.120 stuks. Er werken op het ogenblik ongeveer 70.650 mensen bij het BMW-concern.