Berlusconi luidt nieuw tijdperk in; Rechtse alliantie in Italië behaalt zege

PAG.5 NIEUWSANALYSE; PAG.9 HOOFDARTIKEL

ROME, 29 MAART. De rechtse alliantie onder leiding van mediamagnaat Silvio Berlusconi heeft in Italië een klinkende verkiezingsoverwinning behaald. Na 45 jaar christen-democratische macht wil dit verbond een nieuw politiek tijdperk inluiden.

In een toespraak vannacht beloofde een opgetogen Berlusconi het land “een toekomst van vrijheid en democratie”. Hij wil meer ruimte bieden aan het particuliere initiatief en de rol van de overheid in vrijwel alle sectoren terugdringen. Verder heeft hij belastingverlaging en één miljoen nieuwe arbeidsplaatsen beloofd.

In een politieke omwenteling die vanmorgen in de pers als een revolutie wordt omschreven werd Berlusconi's Forza Italia in één keer de grootste partij, net voor de ex-communistische Democratische Partij van Links (PDS). De neofascistische Nationale Alliantie, een bondgenoot van Berlusconi, verdubbelde haar aanhang en is nu met ongeveer dertien procent de derde partij. De federalistische Lega Nord, de andere grote bondgenoot van Berlusconi, zag haar opmars van de afgelopen jaren gestuit en bleef landelijk gezien steken op ongeveer acht procent.

De rechtse alliantie krijgt volgens de prognoses in de Kamer van Afgevaardigden een absolute meerderheid. Volgens de definitieve resultaten voor de Senaat heeft het rechtse blok daar net geen absolute meerderheid en kan een aantal kleine partijtjes de balans doen doorslaan naar rechts of een eventueel centrum-links blok. De linkse alliantie van Progressieven krijgt in de kamer ongeveer 220 van de 630 zetels. De aanhang van links is vrijwel stabiel gebleven.

Grote verliezer is het centrum, in de knel gekomen door de politieke polarisatie en door een aantal kiezers geassocieerd met het oude bestel. De Italiaanse Volkspartij, de opvolger van de christen-democratische partij, en de beweging voor politieke vernieuwing van Mario Segni krijgen ongeveer vijftig zetels.

Berlusconi stelde zich vannacht kandidaat voor het premierschap en zei er alle vertrouwen in te hebben dat hij de meningsverschillen binnen zijn rechtse alliantie kan overbruggen. “Ik geloof dat we een akkoord kunnen bereiken met onze bondgenoten”, zei Berlusconi, in de pluralis majestatis sprekend. “De overwinning verenigt.”

Achille Occhetto, als leider van de PDS de grote verliezer, wees er vannacht op dat Berlusconi geen politieke meerderheid heeft. “Rechts heeft ongetwijfeld gewonnen, maar zal het land geen regering kunnen geven.”

Umberto Bossi van de Lega Nord heeft gisteravond samenwerking met de neofascisten uitgesloten en zich opnieuw zeer kritisch uitgelaten over Berlusconi, die volgens hem als een van de drie belangrijkste ondernemers van het land geen premier kan worden omdat dat zou leiden tot een belangenverstrengeling.

    • Marc Leijendekker