ANWB wil stelen auto's met twee chips bestrijden

DEN HAAG, 29 MAART. De ANWB introduceert voor zijn leden een chipsysteem waardoor gestolen auto's sneller en vaker kunnen worden teruggevonden. De ANWB-leden in de regio Amsterdam krijgen als eersten de gelegenheid van het systeem gebruik te maken. Dat heeft de ANWB vanochtend bekendgemaakt.

Niet bekend

Vorig jaar werden er circa 32.000 auto's gestolen, ruim negen procent meer dan in 1992. Tot nu toe wordt globaal de helft van alle gestolen auto's teruggevonden. In de meeste gevallen is de diefstal al door de verzekering afgehandeld als de auto weer boven water is. De ANWB gaat er van uit dat door het nieuwe systeem auto's sneller worden gedetecteerd, waardoor de pakkans van de dieven wordt vergroot. Daarom ook verwacht de bond dat er een preventieve werking uitgaat van het nieuwe systeem.

De ANWB biedt leden die de chips laten inbouwen een doorlopende korting van vijftig procent op de bruto jaarpremie van de all-riskverzekering. De bond brengt de verzekeringen onder bij Unigarant, een honderd procent dochter.

De Amsterdamse politie werkt al sinds 1991 met boordcomputers in surveillance-wagens, die in rechtstreeks contact staan met grote centrale computers van de Rijksdienst voor het Wegverkeer. Zodoende kan onderweg worden nagegaan of een bepaalde auto als vermist te boek staat. Op die manier werden in 1992 3.846 auto's opgespoord, een stijging van 51 procent ten opzichte van 1990.

Eerder dit jaar bood verzekeringsmaatschappij Aegon haar verzekerden een gratis pincode-slot aan in de strijd tegen de autodiefstal. Wie daarvan gebruik maakt hoeft geen eigen risico van 300 gulden bij diefstal te dragen.