Zuid-Korea doet beroep op Peking

PEKING, 28 MAART. De Zuidkoreaanse president Kim Young-sam zal tijdens zijn bezoek aan Peking een beroep doen op de Chinese autoriteiten alles in het werk te stellen om te komen tot een beëindiging van de crisis die ontstaan is na de weigering van Noord-Korea om al zijn nucleaire installaties te laten in specteren.

Volgens Zuidkoreaanse functionarissen is Kims bezoek aan Peking een uiterst belangrijke stap om Noord-Korea te andere gedachten te brengen, aangezien China het enige land is waaraan Noord-Korea zich nog wat gelegen lijkt te laten liggen. China herhaalde vanmorgen zijn weigering om in te stemmen met strafmaatregelen tegen Noord-Korea.

De Noordkoreaanse regering haalde opnieuw hard uit naar de Verenigde Staten. Het besluit van de Amerikaanse minister van defensie, William Perry, meer wapens te sturen naar Zuid-Korea is een bewijs van “het gevaarlijke plan van de Amerikaanse imperialisten om zonder enige aarzeling af te sturen op een catastrofale oorlog op het Koreaanse schiereiland”, aldus het officiële Noordkoreaanse persbureau KCNA. De verklaring was een reactie op uitlatingen van minister Perry, afgelopen vrijdag dat de VS hun vermogen om Zuid-Korea te verdedigen moeten opvoeren. Perry zei militaire vliegtuigen in gereedheid te willen brengen die in geval van een acute crisis binnen enkele dagen naar Zuid-Korea kunnen worden overgebracht. “Als de Amerikaanse imperialisten denken dat ze ons met deze militaire dreigementen bang kunnen maken, dan koesteren ze een dwaze droom”, aldus KCNA.

De Zuidkoreaanse politie arresteerde gisteren in Seoul 83 studenten die bij de Amerikaanse ambassade demonstreerden tegen de komst van Patriot-raketten. Vorige week besloot president Clinton deze raketten naar Zuid-Korea te sturen om een potentiële aanval door Noord-Korea met Scuds af te schrikken.