Wim Kok gokt op het oranje-gevoel

De PvdA trekt haar troef: Wim Kok. Tegen de achtergrond van oranje panelen lanceerde de PvdA-leider de verkiezingsleus 'Kies Kok' in de Hanzehof van Zutphen. Een 'gouvernementele' slogan die een beetje lijkt op die van 1977 toen de PvdA met 'Kies de minister-president' het strijdtoneel betrad. Joop den Uyl was toen PvdA-voorman én premier; hij won tien zetels.

Wim Kok is vice-premier, minister van financiën en partijleider en hij heeft tot nu toe alleen verkiezingen verloren. Maar de “beslissende marathon” wil hij met een flinke eindsprint afronden. Met een vleugje nationaal sentiment en wat beeldspraak pepte hij de PvdA-militanten in de Hanzehof op hem aan te vuren. “Dit is de laatste mijl van de marathon. Het stadion is in zicht, de mensen zitten te wachten”, zei Kok. “Ik zou zeggen: loop die laatste zware mijl met mij mee”. Na de verloren raadsverkiezingen van maart maakte Kok duidelijk dat hij de fakkel overneemt: “Nù is het mijn beurt, ik heb zin in verkiezingen”.

De campagnevoerders van de PvdA kregen dozen met materiaal mee om de hardloper Wim Kok aan te prijzen. Levensgrote plakkaten met de foto van een vriendelijk lachende Kok, rood-blauwe potloden met het opschrift 'PvdA: nu het er echt op aankomt' en folders waarin de levensloop van de partijleider wordt geschetst. “De dierbare plekken van Wim Kok”, luidt de titel van een verhaal dat voor een groot deel al in het partijblad PRO stond. Wim Kok in zijn geboorteplaats Bergambacht, op Nijenrode, bij de vakbond, met Feyenoord. De activisten gaan op stap met de gedegen, betrouwbare, menselijke Kok die meer te bieden heeft dan de scherpe Bolkestein, kille Brinkman of vage Van Mierlo.

Kok zelf speelde nog een beetje in op het nationaal gevoel. “Nederland is een van de sterkste landen van Europa. Ik ben daar trots op, noem het maar oranjegevoel”, zei hij. Een staande ovatie viel hem ten deel. De partijactivisten moeten de Kok-kaart trekken: de rode troef met een oranje randje. Als hij wint heeft hij vele vrienden, na verlies staat hij alleen in het stadion. (DJE)

    • Koen Greven
    • Kees van der Malen
    • Derk-Jan Eppink