Stam in Jemen gijzelt TNO-medewerkers

ROTTERDAM, 28 MAART. Drie medewerkers van TNO in Delft zijn vrijdag in Jemen ontvoerd. Volgens het ministerie van buitenlandse zaken is het drietal gegijzeld door een Jemenitische stam. Stammen in Jemen bedienen zich regelmatig van ontvoeringen om de regering van het land onder druk te zetten. “Over het algemeen zijn dit soort gijzelingen niet gewelddadig. Het is een pressiemiddel”, aldus een woordvoerder van het ministerie.

Ontvoerd zijn geohydroloog (grondwaterdeskundige) ing. W.I.M. Elderhorst en projectleider dr. G.F.J. Jeurissen, die sinds twee jaar in de hoofdstad van Jemen, Sanaá, wonen en senior geohydroloog ir. J.A.M. van der Gun. Hij is op 20 maart naar Jemen gereisd en zou daar ongeveer vier weken blijven. De ontvoerde TNO-medewerkers zijn verbonden aan het Sources of Sanaá Water Supply-project. Het door Nederlandse ontwikkelingshulp gesteunde project bestaat sinds 1987 en moet leiden tot een optimale exploitatie van de drinkwatervoorraden voor de hoofdstad.

Onbekend is nog waar de drie TNO-medewerkers precies ontvoerd zijn. Volgens het ministerie van buitenlandse zaken moet de ontvoering in een straal van honderd kilometer rond Sanaá hebben plaatsgehad. Het drietal vertrok vrijdag met onbekende bestemming met de auto uit de Jemenitische hoofdstad.

De regering van Jemen gaf vorig jaar toe de veiligheid van buitenlandse werknemers in het land niet te kunnen garanderen. Van dag tot dag wordt door de Nederlandse ambassade in Jemen bekeken of het vertrouwd is voor de ongeveer tweehonderd Nederlandse ontwikkelingswerkers in Jemen om veldonderzoek te doen. Buitenlandse zaken wil niet zeggen of vrijdag ook een dergelijk verbod gold.