Shell doet studie naar gaswinning in Peru

MEXICO-STAD, 28 MAART. Koninklijke Shell heeft een contract getekend met de Peruaanse overheid voor een haalbaarheidsstudie naar de commerciële exploratie van het Camisea-gasveld in Zuidoost Peru. Hiermee komt een voorlopig einde aan een lang-slepend conflict tussen Shell en de Peruaanse overheid, nadat de Nederlands-Britse multinational onder contract met Petroperú in de jaren 1984-1986 het gasveld had ontdekt.

Het contract tussen Shell en de Peruaanse staat, dat dit weekeinde werd getekend in bijzijn van de Peruaanse president Alberto Fujimori en de directeur van Shell Peru, de Brit John Auger, volgt op ruim twee jaar moeizame onderhandelingen.

Ten tijde van de ontdekking van het gasveld weigerde de toenmalige president Alan García Shell de exploratierechten te verlenen, hoewel de maatschappij al 200 miljoen dollar in een voorstudie had gestoken. Auger sprak destijds over het rapport als “het duurste boekwerk in de geschiedenis”. Binnenlandse politieke druk en nationalistische gevoelens in de linkerhoek van de Peruaanse politiek maakten 'Camisea' toen een onbespreekbaar onderwerp. Met de komst van de nieuwe president Alberto Fujimori in 1990 werd de Peruaanse economie opengesteld voor buitenlandse investeringen en raakten Shell en Peru weer in gesprek.

Volgens Shell heeft Camisea, een gebied van ruim 1 miljoen hectare, reserves ter grootte van circa 4 miljard kubieke meter aardgas en 650 miljoen vaten vloeibaar gas (LPG). De reserves komen overeen met 2,5 miljard vaten olie, oftewel bijna acht maal de huidige Peruaanse reserves. Genoeg voor honderd jaar Peruaanse consumptie, zei president Fujimori tijdens een excursie naar het gebied dit weekeinde.

De ontginning van Camisea zou een nadere investering vergen van ruim 1,5 miljard dollar. Het project Camisea wordt gekenmerkt door grote obstakels in zowel het moeilijk toegankelijke terrein in de Amazone-jungle als de nog steeds precaire veiligheidssituatie in het gebied, waar guerrilleros van Sendero Luminoso actief zijn.

De haalbaarheidsstudie die dit weekeinde is overeengekomen, zal veertien maanden duren. Daarna zal worden bekeken of Shell en Petroperú in een joint-venture de exploratie zullen aangaan. Bij het in 1988 gesloten en door president García gefrustreerde exploratie-akkoord werd uitgegaan van een opbrengst van 24,5 miljard dollar waarvan 13 procent de oorspronkelijke investeringen zou moeten dekken, 20 procent naar Shell zou gaan en 67 procent naar de Peruaanse overheid.

    • Reinoud Roscam Abbing