RPF wil Nederland op smaak brengen

“Nederland is een flauw land geworden. Velen zien het en proeven het. Er moet zout worden toegevoegd om onze samenleving weer op smaak te brengen.” Met deze boodschap wil de RPF, onder leiding van de nieuwe lijsttrekker Leen van Dijke, de kiezers op 3 mei aan zich binden.

Afgelopen zaterdag begon de kleine christelijke partij haar verkiezingscampagne in sportcentrum Papendal bij Arnhem. Honderden RPF'ers waren toegestroomd om de nieuwe leider aan te horen. Nadat hij een staande ovatie in ontvangst genomen had, begon Van Dijke zijn redevoering. “Vrienden en vriendinnen, het gaat goed met de club maar niet met ons land. De sociale verbanden zijn bedorven. De individualisering in de samenleving is het grote kwaad. De RPF is er van overtuigd dat de strijd voor het gezin gevoerd moet blijven.” Zo staat bijvoorbeeld in het partijprogramma van de RPF dat studenten die op minder dan een uur reizen van het ouderlijk huis wonen, geen recht zouden moeten hebben op een beurs voor uitwonenden. Met andere woorden; terug onder moeders vleugels.

Hirsch Ballin heeft de kleine christelijke partijen opgeroepen met het CDA schouder aan schouder de strijd voor het gezin aan te gaan. Bij Van Dijke schoot de oproep in het verkeerde keelgat. “De schouder van het CDA? Nee mensen, die is in geen velden of wegen te bekennen. Wij staan er als RPF alleen voor. Het gehakketak over de AOW of de werkloosheid is van belang, maar niet essentieel. Wij zijn ervoor om bijbelgetrouwe politiek te voeren.”

Het gaat goed met de RPF. In de peilingen staan ze op twee tot drie zetels, terwijl de partij nu alleen door Meindert Leerling vertegenwoordigd in de Tweede Kamer is. Tevreden kan Van Dijke echter niet zijn. “De christenen vormen een minderheid in Nederland. Wij zijn ons daar van bewust, maar daar zijn we niet blij om. Broeders en zusters moeten aan de slag. Handen vouwen en uit de mouwen.” (KG)

    • Koen Greven
    • Kees van der Malen
    • Derk-Jan Eppink